Eltiltanák az ápolónőt, mert kiállt a Harry Potter írója mellett, akit transzfóbiával vádolnak

hírnév
J. K. Rowling - A Harry Potter könyvek írónője nem tagadja, hogy ő sem volt híján nehéz időknek, sőt, a könyvsorozat írásának kezdetekor igazán rossz passzban volt, a dementorokat és egyéb sötét szereplőket pedig ez a lelkiállapot inspirálta.
Vágólapra másolva!
Vizsgálattal kell szembenéznie egy ápolónőnek, miután panasszal éltek vele szemben gender-kritikus nézetei miatt. Egy LMBTQ-aktivista azután tett bejelentést ellene, hogy támogatott egy óriásplakátot, ami kiállt a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling mellett – akire szintén rásütötték a „transzfób" jelzőt.
Vágólapra másolva!

Akár el is tilthatják hivatásától a vancouveri ápolónőt, Amy Hammt, miután panasszal élt ellene egy önjelölt "társadalmi igazságszolgáltatási aktivista" gender-kritikus nézetei miatt, írja a The Pont Millenial. Amy Hamm feminista, és rendszeresen kiáll a nők jogaiért, és nem hisz abban, hogy a nem megváltoztatható.

Most azért került célkeresztbe, mert támogatott egy óriásplakátot, ami kiáll a Harry Potter-könyvek szerzője J. K. Rowling mellett, akit egyébként szintén transzfóbiával vádolnak.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Harry Potter-regények szerzője azzal vívta ki egyesek haragját tavaly, hogy egy egészségügyi egyenlőségről szóló cikkel kapcsolatban – amelyben „menstruáló emberekről” írtak – megjegyezte: „Biztos vagyok benne, hogy régen volt megfelelő kifejezés ezekre az emberekre”. Ironikusan egyértelműsítette: az „ilyen embereket” általában nőknek nevezik.

De Rowling kiállt egy állásából kirúgott nő mellett is, aki azt állította, hogy az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket

Az írónőt ezután számos támadás, sőt halálos fenyegetések érték. Sokan az írónő haláláról szóló, gyalázkodó kommentekkel árasztották el a Twittert, és népszerűvé vált a #RIPJKRowling (nyugodj békében, J.K. Rowling) hashtag is.

J.K. Rowling Fotó / AFP

Az LMBTQ-aktivistáktól érkező zsigeri gyűlölködés miatt Rowling július végén egy hosszú esszében reagált az őt ért kritikákra. Az írónő ebben kategorikusan kijelentette,

nem kér bocsánatot, kitart az elvei mellett, és őszintén aggódik az erőszakos transzmozgalom miatt, mivel félti a szólásszabadságot, fél, hogy túl sok fiatal dönt a nemváltás mellett.

Teszi mindezt azért, mert nem biztos benne, hogy a nemátalakító műtét mellett döntők közül mindenki transznemű, és álláspontja szerint az emberek többsége pszichés okokból hoz visszafordíthatatlan testi változásokkal járó döntéseket.

Mint mondta, azért szólalt meg a kérdésben, mert egy ideje világos számára, hogy az erőszakos transzaktivizmus el akarja érni a biológiai nem fogalmának felszámolását, ami szerinte súlyos problémák okozója lehet a hétköznapokban. Úgy fogalmazott, hogy

„Az általam tapasztalt legnőgyűlölőbb időszakot éljük. Soha nem láttam még, hogy a nőket olyan mértékben becsmérelték és dehumanizálták volna, mint most.

A nőknek el kell fogadniuk és be kell ismerniük, hogy nincs különbség a transznemű nők és köztük. De ahogy azt már sok nő kimondta előttem, a »nő« nem jelmez. A »nő« nem egy ötlet egy férfi fejében. Ráadásul a »befogadó« nyelvezet, amely a nőket »menstruáló embereknek« és »szeméremtesttel rendelkező embereknek« nevezi, sok nő számára megalázónak tűnik."

A most bepanaszolt kanadai ápolónő egy társával együtt helyeztette el 2020 szeptemberében az „I lova J. K. Rowling” feliratú óriásplakátot Vancouverben. Hamm akkor azt mondta, „a nők jogai fontosak, ki kell állnunk mellettük, ez nem transzfóbia”.

Az óriásplakát végül csak harminc órát élt meg, többen megrongálták, és végül el kellett távolítani. Amy Hammnak azonban most vizsgálattal kell szembenéznie, miután egy aktivista a nővéreket és ápolókat tömörítő szervezetnél bejelentést tett ellene.

Az aktivista szerint Hamm feltételezett "transzfóbiája" alkalmatlanná tette őt ápolói karrierjére, és felszólították, hogy hagyja abba az ápolói tevékenységét. De egy másik névtelen panasz is érkezett, miszerint Hamm gyűlöletbeszédet terjeszt a transzneműséggel és a nemi sokszínűséggel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről