A cseh elnök szerint az USA elveszítette a világ vezetőjének presztízsét, a NATO csődöt mondott

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének presztízsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létjogosultságát, mert drámai módon csődöt mondott - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amely kedden jelent meg a Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon.
Vágólapra másolva!

A cseh elnök attól tart, hogy a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és felújítják a terrorista támadásokat az egész világon.

Milos Zeman cseh államfő Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Milos Zeman azt mondta, hogy ezentúl már nem támogatja a cseh védelmi kiadásoknak a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára való emelését. Úgy véli, hogy Csehországnak most elsősorban a saját védelmébe kellene beruháznia, mert a NATO-beruházás "egy kissé" pénzkidobásnak minősíthető.

- szögezte le Zeman, hozzátéve: a forgatókönyv folytatása, hogy a tálibok terrorista központot alakítanak ki Afganisztánban és ezzel kiújulnak a terrorista támadások gyakorlatilag az egész világon.

A szövetséges hadseregek távozása gyávaság és a NATO drámai kudarca.

- fejtette ki Zeman. Beismerte azonban, hogy a tálibok ilyen gyors térnyerésére ő sem számított. Ismételten hangsúlyozta, hogy Csehország most segítséget kell nyújtson mindazoknak az afgánoknak, akik korábban segítettek az ottani cseh missziónak.

A cseh elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a NATO támogatása helyett most Csehországnak saját védelmére, annak megerősítésére kell összpontosítania.

- húzta alá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!