Agyonlőtték a rohingják egyik vezetőjét egy bangladesi menekülttáborban

Rohingya Hold 'Silent Protest' On Anniversary Of Exodus To Bangladesh Ukhia general view of Kutupalong refugee camp Cox’s Bazar Rehman Asad NurPhoto No People Residential area Hill station Town tree outdoor Horizontal SKY HOUSE BUILDING CLOUD
Rohingja meneküölttábor a Cox's Bazar régióban
Vágólapra másolva!
Merénylők lelőtték az egyik vezető rohingja jogvédőt Bangladesben, ahová négy éve menekült mianmari üldöztetése elől - közölte szerdán a bangladesi rendőrség. Az 50 éves Mohibulla, aki egy arakáni rohingja emberi jogi szervezet vezetője volt, a kórházban belehalt sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Az arcukat sállal eltakaró támadók, akik négyen vagy öten voltak, közvetlen közelről nyitottak tüzet Mohibullára egy út menti teázóban, a kelet-bangladesi Cox's Bazar régió Lombashia menekülttáborában - mondta el egy rendőrtiszt újságíróknak, szemtanúk vallomásaira hivatkozva.

- mondta. A rendőrtiszt szerint a rendőrség keresi a tetteseket.
Helyi kormányzati tisztviselők elmondták, hogy

a korábban tanárként dolgozó Mohibulla 2017-ben érkezett Bangladesbe,

miután a mianmari hadsereg brutális leszámolást indított a muszlim rohingja kisebbség ellen az ország nyugati Arakán államában.

Rohingja meneküölttábor a Cox's Bazar régióban Forrás: AFP/NurPhoto/Rehman Asad

Az általa vezetett Arakáni Roningja Társaság a Békéért és az Emberi jogokért (ARSPH) egy kormányzati jelentés szerint több mint háromszáz aktivistával dolgozik a rohingja menekültek jogainak védelmében.

Szerepet vállaltak egyebek közt a rohingják Mianmarba való visszatérésének tervezésében.

Mohibulla tagja volt annak a világszerte elszenvedett vallási üldöztetésük alapján kiválasztott csoportnak, amelyet 2019-ben a Fehér Házban fogadott Donald Trump amerikai elnök, s a találkozón arra kérte az Egyesült Államokat, hogy segítse sokat szenvedett népét.

Bangladesh egymilliónál is több rohingja menekültet fogadott a hatalmas területen létrehozott Cox's Bazar-i táborokban.

Közülük több mint 750 ezren 2017 augusztusát követően érkeztek oda, amikor a mianmari hadsereg, fegyveres felkelők támadásait megtorolva, tisztogató hadműveletekbe kezdett a hontalan rohingja népesség elűzésére.

A New York-i központú Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet nyilatkozata szerint Mohibulla a Bangladesben élő rohingják egyik vezetője volt, aki egyebek közt a mianmari hadsereg háborús bűncselekményeinek dokumentálásával foglalkozott, és nemzetközi fórumokon lépett fel a menekültek jogainak védelmében. Tevékenysége okán az elmúlt években többször is halálos fenyegetéseket kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről