A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Jacek Olczak: Hamarosan eljön a nap, amikor a füstmentes termékek végleg felváltják a cigarettát

Hollósi Anna diák egyetemi hallgató egyetemista ÉPÜLET gyakorlat gyakornok laboratórium mikroszkóp MŰSZAKI ESZKÖZ orvosi egyetem orvostanhallgató SZEMÉLY TÁRGY vizsgálat
Budapest, 2019. november 7. Hollósi Anna PhD hallgató sejtmagpórust vizsgál egy szuperfelbontású mikroszkóppal a Semmelweis Egyetem (SE) Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet multifoton laborjában a IX. kerületi Tűzoltó utcában 2019. november 6-án. Az egyetem idén ünnepli alapításának 250. évfordulóját. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
2021 májusától Jacek Olczak a Philip Morris International globális vezérigazgatójaként folytatja munkáját a vállalatnál. Munkakörével kulcsfontosságú szerepet játszik a cég átalakulásában, a régiók és piacok átfogó stratégiái fejlesztésének és globális megvalósításának felügyeletében. Kinevezése kapcsán beszélgettünk a lengyel üzletemberrel, akivel a vállalat egy olyan jövő iránt kívánja megerősíteni elköteleződését, ahol a cigaretta helyébe a jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák lépnek.
Vágólapra másolva!

A PMI Inc. május 5-én tartott részvényesi gyűlésén Jacek Olczak személyében új vezérigazgatót (CEO) nevezett ki, aki egyúttal elkötelezte magát a vállalat 2016-ban bejelentett átalakulásának felgyorsítása mellett is, mely jelenleg olyan füstmentes technológiák kifejlesztésére, tudományos megalapozására és felelősségteljes forgalmazására összpontosít, amelyek a hagyományos dohánytermékeknél alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, ily módon a cigarettánál kevésbé ártalmasak lehetnek.

"Tudományos kutatásainkra és szakértelmünkre alapozva, kollektív képességeinket és képzelőerőnket használva meglévő a termékkínálatunkon túlmutató üzleti fejlesztések új területeit térképezzük majd fel." – fogalmazott kinevezése kapcsán Jacek Olczak, akit egyúttal az igazgatótanács tagjává is megválasztottak.

Jacek Olczak Forrás: PMI

A vezérigazgató kérésünkre elmondta; munkájában egy vízió vezérli, miszerint „hamarosan eljön az a nap, amikor a füstmentes alternatívák végleg felváltják a cigarettákat."

Meglátása szerint azok a felnőttek, akik továbbra is dohányoznak, megérdemelnék, hogy pontos információkat kapjanak a kevésbé káros alternatívákról, hiszen a cigarettáktól eltérő szabályozás, vagy e termékek kockázati profilja alapján történő adózás esetén ezek a dohányzásnál valószínűleg kevésbé káros lehetőségek szélesebb körben is elérhetőek lennének számukra.

– fogalmazott a PMI frissen kinevezett vezérigazgatója, aki eddig is központi szerepet játszott átalakulásukban. Globális ügyvezető igazgatóként 2021 első negyedévében jelentősen növelte a PMI innovatív fejlesztéseihez köthető nettó árbevételét. Ő vezette kereskedelmi átalakításukat is, amely során a társaság egy korábban elsősorban más üzleti partnereket kiszolgáló vállalatból, egyre inkább a fogyasztókat a központba helyező vállalattá alakult át.

Jacek Olczak 1993-ban csatlakozott pénzügyi és adminisztratív menedzserként a Philip Morris lengyelországi leányvállalatához. Azt követően, hogy belső ellenőrzési menedzserként dolgozott 1995-ben Lausanne-ban, Svájcban, 1996-ban visszatért Lengyelországba, ahol különböző pénzügyi, értékesítési és operatív pozíciókban folytatta munkáját. Míg 2002 és 2006 között a közép-európai és balti országokban dolgozott, azt követően, 2004-ben a lengyelországi és balti országok ügyvezető igazgatójává nevezték ki, 2018 januárja óta pedig a PMI globális ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

A pozíciót korábban betöltő André Calantzopoulos a kinevezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Jacek új, vezérigazgatói beosztásában tökéletes választás a PMI füstmentes jövőképének megvalósítására. Szenvedélyes elköteleződése a vállalat és annak munkatársai iránt eredményszemléletű hozzáállását, valamint termékeinkkel, rendszereinkkel, értékeinkkel és befektetőinkkel kapcsolatos elmélyült ismereteit erősíti. Úgy gondolom, hogy ideális vezetőként biztosítani fogja vállalatunk folyamatos növekedését, és a részvényesek elvárásait. Várom a közös munka folytatását az igazgatótanács ügyvezető elnökeként betöltött új pozíciómban." A görög üzletember kollégája kinevezését megelőzően az igazgatótanács ügyvezető elnökévé lépett elő.

– mutatott rá Jacek Olczak.

Hamarosan eljön a nap, amikor a füstmentes termékek végleg felváltják a cigarettát. Forrás: Shutterstock

A Philip Morris International jövőjét nyíltan az ártalmak csökkentésére irányuló technológiákra alapozza, amelyek - bár nem teljesen mentesek a kockázatoktól - a cigarettáknál jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátással alternatívát jelenthetnek azon felnőtt dohányosok számára, akik egyébként is folytatnák a szenvedélyüket.

Több tudományágat átfogó termékfejlesztési tevékenységével, legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelő létesítményeivel és a tudományos megalapozottság biztosítása révén a vállalat arra törekszik, hogy olyan alternatívákat nyújtson, amelyek úgy elégíthetik ki a felnőtt dohányosok igényeit, hogy közben megfeleljenek a szigorú szabályozási követelményeknek is. „Az elmúlt évtizedben izgalmas fejezetet nyitottunk vállalatunk történetében, hiszen komoly tudományos kutatásokat és fejlesztéseket folytattunk a füstmentes alternatívák irányába."

– fogalmazott a kinevezése kapcsán összehívott online sajtótájékoztatón Jacek Olczak, majd kérdésünkre válaszolva hozzátette: „Átalakítjuk vállalkozásunkat, hogy törekvéseinket a lehető leggyorsabban valósítsuk meg: erőforrásainkat átcsoportosítjuk és alapvetően megváltoztatjuk működésünket. Noha a cigarettaértékesítés a legtöbb országban továbbra is üzleti tevékenységünk meghatározó része, ez gyorsan változik. 2020-ban a füstmentes alternatívák nettó bevételünk majdnem egynegyedét tették ki, de szinte az összes kutatás-fejlesztés (99%) és a kereskedelmi befektetések nagy része is (76%) füstmentes technológiákra irányult."

A vezérigazgató kérésünkre elmondta; munkájában egy vízió vezérli, miszerint „hamarosan eljön az a nap, amikor a füstmentes alternatívák végleg felváltják a cigarettákat." Forrás: PMI

Ezt Jacek Olczak súlyos problémaként jelölte meg, hiszen, „ha a fogyasztó nincs tisztában a releváns információkkal, nehéz elképzelni, hogy a legjobb döntést hozza meg, és még kevesebb esély, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódját.

A WHO becslései szerint világszerte közel egymilliárdan folytatják a dohányzást a közeljövőben, amely elengedhetetlenné teszi, hogy akik nem hagynak fel káros szenvedélyükkel, legalább tudományosan megalapozott információkkal rendelkezzenek a füstmentes technológiákról, őket segítheti a kockázatarányos szabályozásl is, ezért ösztönözni kell a változásokat.

Jelentős közegészségügyi hasznot érhetnénk el, ha a felnőtt dohányosok jelentős része kevésbé ártalmas alternatívát választana a cigarettázás helyett." – fogalmaz a PMI vezérigazgatója.

A vállalat egyértelmű célja, hogy a cigarettákat a lehető leghamarabb felváltsák a füstmentes alternatívák, hiszen a PMI mindig is vezető szerepet tölt be a dohányipar átalakításában, a füstmentes jövő megvalósításában és a cigaretták füstmentes technológiákkal történő leváltásában.

Teszi mindezt azon felnőtt dohányzók az érdekében, akik egyébként is folytatnák a dohányzást, ráadásul mindez a társadalom, a vállalat és részvényesek javát is szolgálja.

A cigarettázás ártalmai természetesen úgy kerülhetők el leghatékonyabban ha teljes mértékben tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától,

azonban, ha valaki sajátos okból nemhagyja abba a dohányzást, és egy füstmentes technológiát választ, azzal nemcsak saját magát, de a környezetét is jóval alacsonyabb kockázatnak teszi ki, ily módon társadalmi felelősségvállalásáról téve tanúbizonyságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!