Varga Judit: Megérte a Brüsszel elleni harc, hiszen idővel bebizonyosodott, hogy nekünk volt igazunk

Varga Judit
Vágólapra másolva!
Varga Judit igazságügyi miniszter úgy véli, hogy az Európa határaira telepített határzár a leghatékonyabb eszköz az illegális migráció megfékezésére. A család egy közös érték Európában, de számunkra a család egy férfiból és egy nőből áll, és ezt az értéket jogilag meg kell védenünk. A szuverén állam egy másik érték, amelyet meg kell védenünk, ezért nem hagyjuk, hogy más országok mondják meg, hogy nekünk kivel kell együtt élnünk. Az értékek jelentik egy közösségnek az alapját, amelyet a jogszabályok védenek - mondta Varga Judit a tekintélyes jobboldali spanyol El Mundo napilapnak.
Vágólapra másolva!

- fogalmazta meg véleményét az EU Belarusz-menti határán kibontakozó migrációs válsággal kapcsolatban Varga Judit, Magyarország igazságügyi és EU-ügyi minisztere.

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere Forrás: Varga Judit facebook

– hangsúlyozta Varga hétfő reggeli sajtóbeszélgetésén, amely hivatalos madridi útja részeként valósult meg.

Ami most történik a belorusz határokon, kiváló példája annak, hogy az Európát védő fizikai határzár hatékony eszköznek bizonyult az illegális bevándorlással szemben. Láthatjuk, hogy az ötlet hogyan jutott el más országokba is. Ha ugyanis nincsen egységes megoldás, akkor annak az országnak, amely a közvetlen veszély központjában áll, cselekednie kell. Fontos volna az is továbbá, hogy az Európai Unió diplomáciája ne a problémát hozza ide, hanem helyben, a küldő országban kezelje a migrációt – vélekedett róla a miniszter.

A visegrádi országok élén álló, az uniós intézményekkel is dacoló Magyarország jelenleg is több fronton harcol Brüsszellel szemben. Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) elé viszi Budapestet. A testület pénzbírság kiszabását kéri, amiért Magyarország nem tett eleget annak a 2020-as uniós határozatnak, amelyben elítélte Budapestet az uniós jog megsértéséért a szerbiai határon a menekültekkel szemben tanúsított bánásmódja miatt.

Láttuk, hogy a nyugat-európai országokban, például Franciaországban vagy Belgiumban problémát jelent a másodlagos migráció. Tehát azok az emberek, akiknek a menedékkérelmét elutasították, és vissza kellene térniük hazájukba, nem teszik ezt meg, a visszatéréseknek pedig mindössze 29%-a valósul így meg. Mi viszont kerítéssel, tranzitzónákkal és a határon való visszafordításokkal védjük meg Európát ettől a másodlagos migrációtól – érvel Varga.

A határkerítés hatékony módon állítja meg az illegális migrációt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Varga miniszter asszony úgy véli, hogy az illegális bevándorlás megfékezésének kulcsa az, hogy "ne küldjünk meghívóleveleket Európába":

A brüsszeli jogvitával kapcsolatban, amely azzal fenyegeti Magyarországot, hogy ugyanolyan milliós büntetést fognak kapni, mint Lengyelország, ha nem hátrálnak ki az LMBTQ-törvényből, Varga Judit elmondta:

A magyar gyerekvédelmi törvénnyel kapcsolatosan, amely korlátozza a gyermekek és fiatalok hozzáférését a homoszexualitás és a transznemű kérdésekkel kapcsolatos információkhoz az igazságügyi miniszter úgy érvelt, hogy

Varga Judit álláspontja szerint az LMBTQ is egy eszköz az ideológiai többség számára, amely követi a progresszív trendeket, hogy olyan országokra kényszerítsék rá azt az irányvonalat, amelyet ezek az országok nem követnek Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Brüsszel érve Orbán Viktor ellen, hogy Európát nem csupán a gazdasági és politikai partnerség köti össze, hanem a közös értékek is. Ezért több európai vezető felkérte Budapestet az Európai Unióból való kilépésre. Varga erre egy példával reagált:

A család egy közös érték Európában, de számunkra a család egy férfiból és egy nőből áll, és ezt az értéket jogilag meg kell védenünk.

A szuverén állam egy másik érték, amelyet meg kell védenünk, ezért nem hagyjuk, hogy más országok mondják meg, hogy nekünk kivel kell együtt élnünk. Az értékek jelentik egy közösségnek az alapját, amelyet a jogszabályok védenek.

Ugyan nincs egyetértés abban, hogy melyek is ezek az értékek, akkor is legyünk kölcsönös tisztelettel egymás iránt.

Magyarország „alternatívának" számít Európában. A követendő példa, amely „ragályos" lehet más országok számára. Magyarország példája megmutatja, hogy valós szükség van a konzervatív pártok platformjára. „Ez el fog jönni" - mondja Varga. Hozzátette:

„Nem gondolkodunk abban, hogy elhagyjuk az Európai Uniót. Benne van az Alaptörvényünkben, amit mindig meg fogunk védeni. Mi is részei vagyunk az Európai Uniónak, annak ellenére is, hogy kritikusak vagyunk bizonyos benne szereplő politikákkal szemben, amelyek több Európát követelnek. Amire szükségünk van, az egy okosabb Európa – összegezte Varga Judit igazságügyi miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!