Katasztrófaövezetté nyilvánították a tájfun sújtotta országrészeket a Fülöp-szigeteken

Fülöp-szigetek áradás Rai tájfun
This handout photo taken on October 11, 2021 and received on October 12 from Gonzaga Municipal Disaster Risk Reduction and Management Office (GONZAGA-MDRRMO), shows rescuers evacuating residents from their homes near a swollen river due to heavy rains brought about by Tropical Storm Kompasu in Gonzaga town, Cagayan province, north of Manila. (Photo by Handout / GONZAGA MUNICUPAL DISASTER RISK REDUCTION AND MANAGEMENT OFFICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GONZAGA MUNICUPAL DISASTER RISK REDUCTION AND MANAGEMENT OFFICE (GONZAGA-MDRRMO)" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Katasztrófaövezetté nyilvánította a Fülöp-szigeteki elnök azokat az országrészeket, ahol a Rai tájfun pusztított - jelentette be szerdán az elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

Televíziós beszédében Rodrigo Duterte azt mondta, a döntés megkönnyíti a helyi és külföldi adományok kezelését, segítségével fel tudják gyorsítani a mentési munkálatokat, illetve szabályozhatják a használati és fogyasztási cikkek árát a térségben.

Kína szerdán bejelentette, hogy egymillió dollárt adományoz a mentési munkálatokra, az Európai Unió pedig első lépésben 1,7 millió euró gyorssegélyt küld humanitárius célokra. Segítséget ígért az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Japán, Nagy-Britannia és több más ország is.

A széllökések erőssége elérte a 270 kilométer/órát

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként.

Katasztrófaövezetté nyilvánította a Fülöp-szigeteki elnök azokat az országrészeket, ahol a Rai tájfun pusztított Forrás: AFP/Handout

Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, a katasztrófa több mint kétmillió embert érint az ország középső és déli részein.

A tájfun okozta földcsuszamlásokban és árvizekben legkevesebb 375-en haltak meg,

az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint pedig 684 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Tízezreket kellett evakuálni Malajziában

Malajziában a BBC cikke szerint legalább 14 halálos áldozatot követeltek a heves esőzések, áradások, és

tízezreknek kellett elhagyniuk az otthonukat.

A malajziai hadsereg csónakokkal kutat a túlélők után, és így juttatják el az ellátmányt az otthonukban rekedt embereknek.

Az előrejelzések szerint a napokban újabb heves esőzések várhatóak az országban.

A Haiyan több mint hatezer ember életét követelte

Az úgynevezett szupertájfun okozta katasztrófa áldozatainak megsegítésére több külföldi ország - köztük az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália és Kína - és az Európai Unió is küldött humanitárius támogatást.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig.

Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!