Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Börtönbüntetést kapott a volt dán bevándorlásügyi miniszter, amiért fellépett a migránsok közötti gyermekházasságok ellen

immigration migration Horizontal
Denmark's Minister of Immigration and Integration Inger Stojberg takes part in a meeting along with Denmarks' Foreign minister take at the European Parliament in Brussels on January 25, 2016. The European Parliament's civil liberties committee was due to discuss on January 25 a controversial Danish new bill that would curb refugee numbers by delaying family reunification and seizing migrants' valuables. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Inger Stojberg, volt dán bevándorlásügyi és integrációért felelős minisztert egy különleges bíróság, az amerikai impeachmenthez hasonló eljárás keretén belül, jogerősen 60 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte kiskorú migráns párok szétválasztása miatt. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy börtönbe kell vonulnia, és a koppenhágai parlamentnek még meg kell szavaznia a mentelmi joga felfüggesztését, mivel Stojberg jelenleg képviselő. A volt miniszter ártatlannak vallotta magát, és azzal védekezett, hogy ő csak a gyermekházasságok ellen akart fellépni, ami illegális Dániában, de a különleges bíróság ennél a ténynél a migránsok magán- és családi élethez való jogát fontosabbnak találta.
Vágólapra másolva!

Inger Stojberg 2015 júniusa és 2019 júniusa között volt a liberális-konzervatív bevándorlásellenes dán kormány bevándorlásügyi és integrációért felelős minisztere – írja a Euronews.

Inger Stojberg Forrás: AFP/John Thys

Stojberg asszony határozottan fellépett a Dániában élő muszlim migránsok között létrejövő, úgynevezett gyermekházasságok ellen, ahol általában a női fél volt a kiskorú.

Éppen ezért 2016-ban arra utasította az általa vezetett minisztérium alá tartozó Dán Bevándorlásügyi Hatóságot, hogy

válasszanak szét 23 muszlim migráns párt, többségében iszlám jog szerinti házaspárokat, ahol az egyik fél kiskorú volt.

A migránsok döntő részt Szíriából érkeztek, ahol az állami családjogi törvény a férfiak számára 18, míg a nőknek 17 éves kortól engedélyezi a házasságot, de ezt az iszlám vallási bíróságok felülírhatják, és a fiúknál 15, a lányok esetében pedig már 13 éves kortól engedélyezhetik a frigyet.

Inger Stojberg volt miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő ellen 2021 februárjában emelt vádat egy különleges bíróság, az amerikai impeachmenthez hasonló eljárás keretén belül. Az eljárás megkezdését többségi szavazással előbb a parlament hagyta jóvá, 141 igen, 30 ellenében.

Ezt követően a volt miniszterről egy 30 tagból álló különleges bíróság döntött. A 30 tagból 15-en parlamenti képviselők, míg 15-en a Legfelsőbb Bíróság tagjai. Utoljára ilyen jellegű eljárásra 1995-ben került sor Dániában.

A különleges bíróság december 13-i ítélete alapján Inger Stojberg 60 nap letöltendő börtönbüntetést kapott, amelyet nem függesztettek fel.

Az ítélet jogerős. Az indoklás alapján a politikus a migráns párok szétválasztásával megsértette az ő magán- és családi élethez való jogukat, amelyet garantál az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

Stojber egyébként ártatlannak vallotta magát, és azzal védekezett, hogy ő csak a gyermekházasságok ellen akart fellépni.

A gyermekházasságok Dániában amúgy illegálisnak minősülnek, de úgy tűnik, hogy jelen esetben a migránsok magán- és családi élethez való joguk felülírja ezt.

A különleges bíróság ítélete mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a volt miniszternek börtönbe kell mennie, mivel a dán törvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy otthon töltsék le a büntetésüket ilyen rövid időszak esetében, amennyiben hajlandóak nyomkövetőt viselni. Erre is azonban csak akkor kerülhet sor, ha a koppenhágai parlament megfosztja Inger Stojberget a mentelmi jogától, mert ez az eljárás elindításakor nem történt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről