Ausztriában május 19-én lesz meg a 3 millió beoltott

pandemic epidemic virus vaccines health Horizontal HEADSHOT PROTECTIVE MASK
Austrian Chancellor Sebastian Kurz puts on his face protection mask after a press conference at the Medical University of Vienna, Austria, on December 27, 2020 on the occasion of the Pfizer-BioNTech Covid-19 corona virus vaccine rollout. - The European Union began a vaccine rollout, even as countries in the bloc were forced back into lockdown by a new strain of the virus, believed to be more infectious, that continues to spread from Britain. The pandemic has claimed more than 1.7 million lives and is still running rampant in much of the world, but the recent launching of innoculation campaigns has boosted hopes that 2021 could bring a respite. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztria a külföldi katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott alapokból (AKF) kétmillió eurós segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéséhez - mondta Sebastian Kurz kancellár szerdán a kormányülés után.
Vágólapra másolva!

Az azonnali segélyből az Osztrák Vöröskereszt segítségével antivirális gyógyszereket vásárolnak és küldenek a járvány által különösen sújtott Indiába.

Az 1,35 milliárd lakosú Indiában sorra dőlnek meg a járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai, ez a szám már egy hete tartósan 300 000 fölött van. A járvány kezdete óta több mint 200 ezren haltak meg a fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben.

Egyúttal bejelentette az Indiára vonatkozó beutazási tilalmat a légi forgalomban, mely csütörtöktől lép életbe. Eszerint Indiából csak ausztriai lakhellyel rendelkezők léphetnek be az országba, és nekik is karanténba kell vonulniuk. Ezzel a rendelkezéssel próbálják megakadályozni a SARS-CoV-2 koronavírus újabb mutációjának behurcolását Ausztriába.

Sebastian Kurz Forrás: AFP/Alex Halada

Kurz vázolta továbbá az ország aktuális járványügyi helyzetét, örömét fejezte ki, hogy a csökkenő adatoknak köszönhetően hétfőtől Bécs is feloldja a teljes zárlatot.

Megerősítette a május 19-ei országos nyitást, melynek legfontosabb alappillére a zöld útlevél lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül a kereskedelmi egységek kivételével az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sport rendezvényekre. Hozzátette azonban, amennyiben egy-egy tartományban vagy körzetben jelentősen romlanának a járványügyi mutatók, a tartományfőnökök regionálisan szigorításokat léptethetnek életbe.

A kancellár az oltásokról szólva elmondta, hogy májusban már napi hatvanezer beadott vakcinával számol, így a május 19-ei nyitáskor el fogja érni a hárommilliót a beadott oltások száma.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2340 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 614 510 pozitív esetet regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma jelenleg 1796, az intenzív kezelésre szorulók 516-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 26-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 152-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 580 330.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!