A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A magyar hősi halott katona özvegye: A férjem a békéért halt meg

Ukrajna, krím, a Ternopil ukrán hadihajó szevasztopol kikötőjében
A Ukrainian soldier stands guard on board the Ukrainian navy ship Ternopil docked in the port of Sevastopol, where a Ukrainian navy base is located, on March 6, 2014. Ukraine accused Russia of stoking tensions today as the UN Security Council and European leaders held emergency talks, while OSCE monitors were expected in Crimea in a mission to defuse tensions. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Megszólalt a Borsnak az ukrán-orosz háború magyar származású hősi halottjának felesége. A hadiözvegy maga jelentette be a közösségi profilján, hogy a tengerészként szolgáló Kis Sándor elesett a csatában.
Vágólapra másolva!

Meghalt az ukrán-orosz háborúban egy magyar gyökerekkel is rendelkező kárpátaljai katona. A 29 éves Kis Sándor tengerész halálát egy rakéta becsapódása okozta.

A Bors megtalálta a hősi halott özvegyét, Máriát, aki a lapnak azt mondta,

fontosnak tartja, hogy az egész világ megismerje Sándor történetét.

Az orosz megszállás alatt a Krím-félszigeten tartózkodott. Esküt nem tett. 10 éve teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben. A terrorellenes alakulat tagja volt. Ocsakov városában tevékenykedett – mondta a Borsnak Mária. A férjem a hivatásának tekintette a katonaságot. Az életét áldozta a hazáért.

Amikor a robbanás bekövetkezett, próbáltam Sándort telefonon hívni, de nem lehetett. Akkor még azt gondoltam, csak nincs térerő, neki nem eshetett semmi baja - mondta az özvegy.

Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az asszonyt viszont nem hagyta nyugodni, hogy a hitvese egy ilyen ütközet után később sem jelentkezik nála, ezért felvette a kapcsolatot a hadsereggel. Megnézték a halottak nevét tartalmazó listát. Sándor nem szerepelt rajta. "Beküldtek a sebesülteket ellátó kórházba. A sürgősségi osztályon nem kezelték a férjemet. Amikor ez kiderült, le kellett mennem a halottasházba. 12 halott feküdt ott, köztük nők is.

Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is.

Az arca alig volt felismerhető, de a mellén levő névcímke sértetlen maradt. Így oszlott el minden kétségem. Az én férjem halt meg" - mondta az asszony. Mária hisz benne, hogy Sándor áldozata nem hiábavaló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!