A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nőkkel randevúzik a férfiként született transznemű úszó

Lia Thomas, transznemű úszó, Pennsylvaniai Egyetem, University of Pennsylvania
Lia Thomas, a transgender woman, finishes the 200 yard Freestyle for the University of Pennsylvania at an Ivy League swim meet against Harvard University in Cambridge, Massachusetts, on January 22, 2022. - Thomas placed first in the event. (Photo by Joseph Prezioso / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább árnyalja a genderideológia érvényesülését a versenysportokban a Lia Thomas körül kibontakozott botrány újabb fejezete – írja a hirado.hu. A férfiizomzattal rendelkező, női úszótársait rendre leiskolázó amerikai transznemű sportoló esete új irányelvek felállítására sarkallta az amerikai úszószövetséget. Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az NCAA (a diáksportok lebonyolításáért felelős amerikai szervezet) által elfogadott új szabályzat lehetővé teszi, hogy transznemű sportolók is induljanak a biológiai nők számára rendezett versenyeken, annak ellenére, hogy a transznemű úszó - Lia Thomas - esete hatalmas botrányt kavart az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A hirado.hu összefoglalójában arról ír, hogy miközben a pennsylvaniai nemváltó sportoló, Lia Thomas csapattársai közös nyilatkozatban álltak ki versenyzőtársuk mellett, az amerikai úszók szövetsége (USA Swimming) kedden kiadta a szervezet befogadási, versenyegyenlőségi és jogosultsági irányelveit, amelyek különválasztják az amerikai úszóelitet és az alacsonyabb rangsorolású sportolókat tömörítő amerikai szervezeteknek a társadalmi nemek befogadására vonatkozó szabályozását.

– érvelt az úszószövetség. Az USA Swimming indoklása szerint olyan inkluzív, befogadáspárti légkört kívánnak teremteni a szabályzattal, amelyben a sportoló szabadon választhatja ki a nemi identitásával és önkifejezésével összeegyeztethető versenykategóriát. Az élsportolók köreiben ezzel szemben a tudományra és orvosi megfontolásokon alapuló irányelvek vonatkoznak a transznemű versenyzőkre annak érdekében, hogy

Lia Thomas férfinak született. Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Szakértői csoport felállítása

A hirado.hu arról is beszámol, hogy az élsportolók esetében az USA Swimming három, független orvosi szakértőből álló döntéshozó testület felállításával kívánja érvényesíttetni az irányelveit. A szakértők rendszeresen mérik majd a sportolók tesztoszteronszintjét, illetve bizonyítékot keresnek arra is, hogy a sportoló férfikori fizikai fejlődése nem ad versenyelőnyt ciszgender női versenytársaival szemben. Az amerikai úszószövetség meghatározása szerint elit sportolónak számít

Bevallotta, hogy nőkkel randevúzik

Az USA Swimming közleményének kiadásával egy napon, kedden, Thomas csapattársai közös nyilatkozatban álltak ki versenyzőtársuk mellett. Mint írják, a 39 különböző hátterű nőből álló csapatuk egy névtelen tagja által előterjesztett érzelmek nem tükrözik az egész közösség érzéseit, értékeit és véleményét. A Daily Mail néhány napja közölt cikket arról, hogy

Thomas egyik névtelenül nyilatkozó versenytársa szerint a transzúszónő elárulta csapattársainak, hogy nőkkel randizik, ám az úszónők próbálták elérni, hogy ne kelljen közösen használniuk a női öltözőt a férfi nemi szervvel rendelkező és a nőkhöz vonzódó Thomasszal, de nem értek el eredményt.

A Lia Thomas körül kialakult, az egész országban hatalmas felháborodást és vitákat kiváltó úszóbotrányról egyébként eddig az Egyesült Államok három legolvasottabb országos napilapja egyike sem számolt be.

Lia Thomas egyik névtelenül nyilatkozó versenytársa szerint a transzúszónő elárulta csapattársainak, hogy nőkkel randizik. Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a 22 éves Lia Thomas három éven keresztül, 2019. november 16-ig a Pennsylvaniai Egyetem férficsapatának versenyzője volt Will Thomas néven, majd coming outja után átkerült a női úszókhoz és sorra döntötte meg a rekordokat. A transzúszónő botránya azután emelkedett ki a genderideológia széles körű terjedését illusztráló napi híradásokból és váltott ki országos felháborodást, hogy a Twitteren megjelent egy videófelvétel, amelyen a férfiizomzatú Thomas alaposan leiskolázza a női mezőnyt: 1500 méter gyorson abszolút rekordot döntött elképesztő különbséggel, 38 másodperc előnnyel nyert a második helyen végző biológiai nő előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!