A WHO szerint az omikron BA.2 alvariánsa nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti

health virus Horizontal
Commuters are seen at the Noerreport metrostation in Copenhagen on February 1, 2022, as Denmark becomes the first EU country to lift coronavirus restrictions despite record case numbers, citing its high vaccination rates and the lesser severity of Omicron variant. - February 1, 2022 de facto lifts all domestic restrictions, including the use of a vaccine pass, mask-wearing and early closings for bars and restaurants. Some border measures will remain in place for another four weeks, including tests and/or quarantine depending on travellers' immunity status. (Photo by Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A koronavírus omikron variánsának terjedőben lévő BA.2 változata nem tűnik súlyosabbnak, mint az eredeti BA.1 változat - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

A védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak az omikron különböző változataival szemben - jelentette ki Boris Pavlin, a WHO járványügyi szakértője.

A BA.2 alvariáns több országban - így Dániában - kezdi felváltani a BA.1 változatot.

Dániai adatok alapján - ahol a BA.2 alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et, úgy tűnik, hogy nincsen különbség a betegség súlyossága között, bár a BA.2 képes világszerte felváltani a BA.1 változatot - tette hozzá Pavlin.

"Más országokat tekintve, ahol a BA.2 most váltja fel a BA.1.-et, nem látunk a vártnál nagyobb zavarokat a kórházi ellátásában" - mondta a szakértő.

Metrón utazók Koppenhágában 2022. február 1-jén Forrás: AFP/Ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe

A BA.2 alvariáns gyorsabban terjed, mint az előző, és képes jobban megfertőzni a beoltottakat egy dán kutatás szerint, amely több mint 8500 dániai háztartásban vizsgálta a koronavírus-fertőzéseket december és január között.

- mondta Pavlin. Hozzátette: "a vakcina nagyban véd a vírus - így az omikron variáns által okozott súlyos betegség ellen".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről