Ez történt ma estig az orosz-ukrán háborúban

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, Harkiv, kiégett jármű, utca, belváros, romok
Harkiv, 2022. március 1. Kiégett járművek egy találatot kapott épület romjai között Harkiv belvárosában 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Az ukrán - orosz háború hatodik napja lehet az eddigi legvéresebb. Az orosz csapatok egy 63 kilométer hosszú katonai konvojjal indultak el Kijev felé, és megközelítették a várost. Eközben a főváros külsejében már harcok dúlnak, Kijevet pedig folyamatosan lövik rakétákkal. Az orosz hadsereg előre bejelentette, hogy bombázni fogják a várost, ezért a lakosság vonuljon óvóhelyekre. Kedden Fehéroroszország is belépett a háborúba, ukrán jelentések szerint az első egységeik már át is lépték a határt északon. A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított Oroszország ellen, mivel egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, miszerint az oroszok háborús bűnöket követhettek el, legutóbb például vákuumbomba bevetésével, amit tilt a nemzetközi jog. Holnap újabb béketárgyalások kezdődhetnek az ukránok és az oroszok között, eddig viszont semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok abbahagynák a harcokat.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország is belépett a háborúba

Kora délután érkezett a hír, miszerint Fehéroroszország fegyveres hadereje megkezdte a bevonulást Ukrajnába, annak ellenére, hogy az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka korábban arról beszélt, hogy erre nem fog sor kerülni. Vitalij Kirilov, az ukrán Északi Területi Védelmi Erők szóvivője azonban arról adott tájékoztatást, hogy Szlabin, Pakuly és Mihajlo-Kacubenszkij települések lakói katonai felszerelések mozgásáról tettek jelentéseket.

Mihajlo-Kacubenszkij helyi lakosai szerint fél 12-kor egy 33 egységből álló fehérorosz oszlop haladt el, az Unian jelentése szerint.

Fehéroroszország belépése a háborúba nem nevezhető meglepetésnek, az ukrán határhoz már napok óta folyamatosan szállítják a hadifelszerelést és az egységeket. Emellett olyan videók is napvilágot láttak, amelyeken fehérorosz zászlóval ellátott egyenruhát viselő katonák láthatók.

Részlet az egyik videóból, amelyen egy fehérorosz zászlós egyenruhájú katona látható Forrás: Telegram

Felidézendő, hogy Fehéroroszországban népszavazást tartottak, ahol a választók 65 százaléka elfogadta az ország "nukleáris függetlenségének" eltörlését, ez pedig lehetővé teszi, hogy atomfegyvereket telepítsenek az országba.

Fehéroroszországból ennek ellenére folyamatosan érkeznek a jelentések arról, hogy az emberek az utcákon szólalnak fel a háború ellen, ráadásul többen megpróbálták szabotálni a hadifelszerelés ukrán határhoz történő szállítását.

Véres harcok Harkov környékén, a város főterét rakétatámadás érte

A háború eleje óta folyamatosan támadják az orosz csapatok Ukrajna második legnagyobb városát. Kedden az egyik orosz rakéta Harkov főterének egyik épületébe csapódott, hatalmas károkat okozva. A támadásban eddig tíz ember halt meg és több tucat sérültről is lehet tudni.

A rakétacsapások és bombázások azóta sem álltak le, délután például újabb civilek által lakott területet ért támadás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy későbbi nyilatkozatában terrorcselekményként jellemezte a Harkov elleni csapásokat.

Hozzátette, hogy Kijev és Harkov megszerzése jelenleg a két legfontosabb célja az orosz hadseregnek.

Háborús bűnt követhettek el az oroszok a vákuumbomba használatával

Beszámoltunk róla, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vizsgálatot indított Oroszország ellen az ukrajnai háború során elkövetett esetleges háborús bűnök miatt, miután egy ukrán tisztviselő azt állította, hogy Oroszország illegális fegyvert, vákuumbombát használt nemrég.

Okszana Markarova Ukrajna amerikai nagykövete azt mondta, Oroszország nemzetközi jogot sértett.

Karim Khan, az ICC főügyésze, aki már az inváziót megelőzően is vizsgálódott, azt mondta, hogy "a lehető leggyorsabban" vizsgálatot indít minden más lehetséges jogsértés ügyében. A vákuumbomba pusztítóbb, mint a hagyományos bombák, mivel elnyeli az adott térben lévő oxigént, hogy jelentős robbanást okozzon.

A Fehér Ház a nemzetközi nyomozó szervek megerősítésére vár, mielőtt lépéseket tenne - közölték tisztviselők."Ha ez igaz lenne, akkor ez potenciálisan háborús bűncselekmény lenne" - mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az alábbi videón egy vákuumbomba hatásához hasonló robbanás látható:

Megközelítette Kijevet a félelmetes orosz konvoj, súlyos csapásra készülnek

Kijev irányába már több napja halad egy nagyjából 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj, amely mostanra rendkívül közel került a városhoz, hamarosan meg is érkezhet. Minden bizonnyal hozzájuk fog majd csatlakozni a fehérorosz hadsereg is, a cél pedig az ukrán főváros körbevétele lehet, amely segítségével Oroszország kedvezőbb tárgyalási feltételeket tudna kiharcolni.

Kijev napok óta tüzérségi támadás alatt áll, amelyek intenzitása az éjszaka alatt tovább növekszik. Egyre több információ érkezik arról is, hogy az oroszok már nem csak katonai célpontokat lőnek, hanem gyakorlatilag válogatás nélkül tüzelnek lakóövezetekre is.

Egy hidat is felrobbantottak Kijevben Forrás: AFP/Aris Messinis

Kedd délután az oroszok bejelentették, hogy hamarosan újabb bombázást indítanak Kijev ellen, erről pedig közleményt is kiadtak:

Nem sokkal később találat ért egy kijevi TV-tornyot, majd több beszámoló szerint egy rövidesen egy másik bomba is eltalálta.

Szerdán folytatódnak a tárgyalások az oroszok és az ukránok között

A TASZSZ orosz hírügynökség kedd délután közölte, hogy szerdán folytatódnak a béketárgyalások. Ukrán sajtóértesülésekre hivatkozva a hírügynökség azt is írja, hogy az első tárgyalások során megvitatott pontokról fognak majd zajlani az egyeztetések.

Az orosz fél azt követeli, hogy Ukrajna ismerje el a szakadár luhánszki és donbászi népköztársaságokat és mondjon le arról a követeléséről, hogy visszakapja a 2014-ben elfoglalt Krími-félszigetet.

Ezzel szemben az ukránok azt szeretnék elérni, hogy Oroszország vonja ki összes csapatát az ország területéről, és azonnal szüntessék meg a fegyveres agressziót, vagyis kössenek tűzszünetet a felek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről