Megmutatjuk, hol zajlanak a legnagyobb csaták Ukrajnában

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, épület, bevásárlóközpont
KYIV, UKRAINE - MARCH 21: An aerial view of the completely destroyed shopping mall after a Russian shelling in Kyiv, Ukraine on March 21, 2022. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Lassan egy hónapja tart Oroszország Ukrajna elleni inváziója. Az ukrán hadsereg és a területvédelmi egységek ellenállnak, és – beszámolóik szerint – jelentős veszteséget okoznak az orosz erőknek. Szakértők szerint néhány napja lelassult az orosz előrenyomulás, illetve az egyik elsődleges célpontnak számító ukrán fővárost, Kijevet sem sikerült egyelőre bevenniük. Cikkünkben sorra vesszük a háborús cselekményekben leginkább érintett ukrajnai településeket.
Vágólapra másolva!

Február 24-e óta zajlanak háborús összecsapások Ukrajna területén, miután az orosz csapatok Oroszország, a Krím és Fehéroroszország felől behatoltak az országba. Kezdetben légitámadásokat hajtottak végre az ukrán katonai infrastruktúra – katonai repülőterek és légijárművek, légvédelmi létesítmények – ellen, elfoglalták a csernobili atomerőművet, majd megkezdték a stratégiai jelentőségű városok ostromát.

Herszon elesett, de ellenáll

A Fekete-tengeri kikötőváros, Herszon volt az első jelentősebb város, amelyet bevettek az orosz csapatok.

Az ukrán hírforrások szerint az orosz erők „álnépszavazást" tartottak volna a régióban annak érdekében, hogy szakadár területté tegyék Ukrajnán belül.

Lakossága ugyanakkor kitartóan tüntet az oroszok ellen: a közösségi oldalakon szinte napi rendszerességgel jelennek meg videók ezekről. Friss, hétfői jelentések szerint az orosz erők tüntető civilekre nyitottak tüzet és fénygránátokat dobtak közéjük; a The Guardian szerint az eset során ketten megsérültek.

Néhány nappal ezelőtt az ukrán erők tüzérségi támadást intéztek az orosz ellenőrzés alá került herszoni repülőtér ellen,

az ukrán tájékoztatás szerint – amelyet független forrásból nem erősítettek meg – több tucat ott állomásoztatott orosz helikoptert találat ért.

Kijev, a bevehetetlen város?

Az ukrán főváros a háború kezdete óta ostrom alatt áll, az elmúlt közel egy hónap alatt súlyos csapásokat szenvedett, számos civil áldozattal.

A város körül az ukrán csapatok már a harmadik védelmi gyűrűt építik ki.

A légvédelem jól működik a főváros és környéke felett, ennek ellenére csapódnak be rakéták a településeken lakóházakba és infrastrukturális létesítményekbe.

Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben, 2022. március 21-én Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Vasárnap este például lakóházakat ért orosz tüzérségi támadás; az ukrán katasztrófavédelmi hatóság közlése szerint legkevesebb nyolc ember meghalt. Vitalij Klicsko polgármester szerint egy bevásárlóközpontot is eltaláltak az oroszok – a brutális mértékű támadásról itt olvashat bővebben.

Pénteki beszámolók szerint Kijevben a harcok kezdete óta közel 900-an sebesültek meg, köztük 241 civil, ezen belül 18 gyermek.

Az orosz erők támadásaiban ukrán beszámolók szerint mintegy 40 lakóépület, hat iskola- és négy óvodaépület rongálódott meg.

Tüzérségi támadásban megrongálódott lakásának egyik szobájában áll egy nő Kijevben, 2022. március 20-án Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

A városban működnek a közművek és a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás. Nyitva vannak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok, a benzinkutak, a piacok és az autószervizek is. A megye több kistelepülésén azonban – Ivankivszkában, Poliszkében és Dimerszákban – katasztrofálissá vált a helyzet, a fenti szolgáltatások vagy akadoznak, vagy teljes mértékben meg is szűntek.

Oroszország az elmúlt napokban növelte csapatai létszámát a város körül; a város katonai közigazgatásért felelős ukrán parancsnoka szerint viszont az elmúlt 3 hét alatt a város berendezkedett az ellenállásra,

így szerinte az esetlegesen betörő orosz katonákat meglepetések fogadják majd.

Ukrán katona egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület előtt Kijevben, 2022. március 20-án Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

Kijev környékén számos település áll orosz megszállás alatt: mások mellett Zsitomir, Irpiny és Hosztomel, a környéken erős harcok folynak. Zelenszkij néhány napja bejelentést tett több mint 30 település visszavételéről, de erről pontosabb információt egyelőre nem adott.

A városban hétfő estétől újra kijárási tilalom lép életbe.

Lakóövezet az ostromlott Mariupolban, 2022. március 18-án Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

Mariupol – heves ostrom alatt a kikötőváros

Az ostromlott azovi-tengeri kikötővárosban jóval rosszabb a helyzet, mint a fővárosban. Az orosz offenzíva kezdete óta több mint 2100 mariupoli lakos vesztette életét, a helyi városvezetés jelentése szerint az orosz erők lakóépületeket, sűrűn lakott övezeteket támadnak, gyermekkórházakat és városi infrastruktúrákat rombolnak le.

A harcok elsősorban az egyik legnagyobb európai, Mariupolban működő acélüzemért, az Azovstalért folynak.

Orosz bombatámadás ért a városban vasárnap egy művészeti iskolát, ahová korábban mintegy félezren menekültek a harcok elől. A légicsapás romba döntötte az épületet, sokan a romok alatt rekedtek. Korábban az orosz csapatok bombatámadást hajtottak végre egy, a városban található színházépület ellen, ahol helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a támadás idején, szerencsére nagy részüket élve sikerült kimenteni a romok alól.

Műholdkép a mariupoli színház elleni bombatámadás után Forrás: AFP/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken azt jelentette, hogy Mariupol repülőtere a donyecki „népköztársaság" erőinek ellenőrzése alá került. A hírügynökség szerint egy börtön működött ott, ahol az Azov nacionalista gárda emberei, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a 2014-es fordulat utáni ukrán irányvonal ellenzőit, valamint a donyecki és a luhanszki „népi milícia” tagjait tartották fogva és kínozták meg.

Vasárnapi jelentések szerint a szinte porig rombolt 400 ezres lakosú Mariupol utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel; nincs áram- és vízszolgáltatás, nincs fűtés, és szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás.

Ugyancsak ukrán jelentések szerint a humanitárius szállítmányok az orosz tüzérségi támadás miatt nem jutnak el a városba.

Gyerekek tolnak bevásárlókocsit egy mariupoli utcán Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn reggel azt közölte: Mariupolban az ukrán katonák nem fogják letenni a fegyvert, és nem fogják elhagyni a várost sem.

Támadás Lvivnél – üzenet Putyintól

Mintegy egy héttel ezelőtt orosz légitámadás ért egy, a nyugat-ukrajnai Lvivhez közeli katonai támaszpontot, aminek egyik jelentőségét az adta, hogy

mindössze 30 kilométerre történt a NATO-tagállam Lengyelország határától.

A támadás közvetlenül azután következett be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: katonai célpontnak tekintenek minden, Ukrajnát segítő fegyverszállítmányt – Lengyelország pedig közvetve ebben vett volna részt.

A Lviv melletti támaszpontot akkor nyolc rakétatalálat érte, legkevesebb 35 ember életét vesztette.

Lviv, 2022. március 18. Füst száll fel egy robbanást követően az ukrajnai Lviv közelében, 2022. március 18-án. A város polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt közölte, hogy orosz rakéták csapódtak be a városközponttól mintegy hat kilométerre található nemzetközi repülőtér közelében, ám magát a repülőteret közvetlenül nem érte támadás Forrás: MTI/AP/-

Csütörtökön már

Lviv repülőtere mellett csapódtak be orosz rakéták,

a célpont egy repülőgép-javító üzem volt. Oroszország Ukrajna elleni háborújában a harcok eddig csak kismértékben érintették a várost, amely azonban tele van belső menekültekkel.

Dnyipro elfoglalása mérföldkő lenne

A Dnyeper folyó partján fekvő, egymilliós közép-kelet-ukrajnai város, Dnyipro stratégiai fontosságú célpont az oroszok számára, lévén az Ukrajna üzleti és ipari központja – nem utolsó sorban az ukrán nacionalizmus egyik jelképe.

A város fontos szerepet tölthet be abban, hogy sikerüljön egyesíteni a különféle irányból érkező orosz csapatokat és a szakadárokat

– vélik ukrán katonai források, amelyek szerint az ott egyesített orosz erők megindulhatnának észak felé, hogy bezárják az ostromgyűrűt Kijev körül.

A légicsapások után oltják a tüzet Dnyipróban Forrás: AFP

Több orosz légicsapás is sújtotta a várost péntek reggel, amely az első hírek közül legkevesebb egy ember életét kioltotta. A támadások egy óvodát, egy lakóépületet és egy kétszintes cipőgyárat találtak el.

Több okból is célpont lehet Harkov

Az oroszok szerint ukrajnai laboratóriumokban biológiai fegyverek komponenseit hozták létre amerikai támogatással – az érintett laboratóriumok egyike pedig Harkovban működik. Ez lehet az egyik oka annak, hogy

a háború kezdete óta többször is célpont volt a másfél milliós nagyváros.

A legfrissebb helyi híradások szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka öt ember, köztük egy gyermek is meghalt, amikor az orosz erők lakóépületeket bombáztak a városban.

Az orosz légierő az ukrán jelentések szerint csütörtökön csapást mért a városban működő kísérleti nukleáris erőműre, majd pénteken ismét tűz alá vonta a létesítményt.

Odesszánál orosz hadihajók várakoznak

Az oroszok egyre jelentősebb tüzérségi csapásokat hajtanak végre többek között az ukrán hadsereg utánpótlásvonalai, logisztikai és légibázisai ellen, emellett azokat a városokat is támadják, amelyek megszerzését nélkülözhetetlennek tartják.

Katonai szakértők szerint a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza is jelentős célpontja lehet az orosz erőknek.

Speciális tankelhárító akadályok egy úttesten a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötővárosban, 2022. március 18-án Forrás: MTI/EPA/Sztepan Franko

A város felkészült egy lehetséges orosz támadásra.

Odessza fölött az elmúlt napokban az ukrán védelmi erők fokozott orosz dróntevékenységet figyeltek meg; a regionális ukrán katonai parancsnokság vezetője szerint az ukrán légvédelem tűz alá vett és le is lőtt több, pilóta nélküli repülőeszközt.

Hétfői jelentések szerint az oroszok meg is támadták Odessza külvárosát: légicsapást mértek rá. Több helyen tűz keletkezett, de áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

A város „előtt”, a Fekete-tengeren jelenleg orosz hadihajók vesztegelnek, de katonai elemzők szerint nem valószínű, hogy onnan támadást kezdeményeznének, sokkal inkább az lehetséges, hogy bevárják a kelet felől – egyelőre – elakadt orosz erőket.

Látványos térképen mutatjuk be az orosz csapatok helyzetét és az elfoglalt területeket itt; a háborúval kapcsolatos, percről percre frissülő hírfolyamunk itt érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!