Zelenszkij üzent az oroszoknak és a NATO-nak is

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, Ukrajna, Kijev, tévétorony, bombázás, támadás, rakétatámadás
A fireman runs after Russian airstrike hit Kyiv's main television tower in Kyiv on March 1, 2022. - An apparent Russian airstrike hit Kyiv's main television tower in the heart of the Ukrainian capital on March 1, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszországnak le kell állítania az ukrán városok bombázását ahhoz, hogy tartalmi tárgyalások kezdődhessenek a tűzszünetről - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters globális hírügynökségnek Kijevben adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Az ukrán államfő repüléstilalmi övezet bevezetését sürgette a NATO-tagállamoktól az orosz légierő megállítására, mondván, hogy ez mindössze óvintézkedés lenne, amely nem hivatott az észak-atlanti szövetséget belesodorni a háborúba.

Zelenszkij megerősítette, hogy nem hagyja el a fővárost az orosz csapatok előrenyomulásának ellenére sem.

Kijelentette, hogy Ukrajna jogilag kötelező biztonsági garanciákat fog követelni, ha a NATO elzárkózik attól, hogy tagállamai közé fogadja.

Az eltalált kijevi tévétorony 2022. március 1-jén Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kedden arról beszélt az Ukraina-24 televíziónak, hogy Ukrajna szükség esetén nem zárja ki egy megelőző csapás lehetőségét Fehéroroszország ellen, amelynek területén orosz csapatok állomásoznak.