A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szakadék szélén a Lada autógyár

Putyin, autógyár, autó, Lada, Renault, gyár
Russia's Prime Minister Vladimir Putin visits an assembling line of Lada Largus multi-purpose vans, a joint project of AVTOVAZ plant and the Renault-Nissan alliance while visiting the Avtovaz, Russia's biggest car maker, in the southern city of Togliatti on the Volga River, April 4, 2012. Putin inaugurated today a new car manufacturing facility today, the first large-scale joint project of AVTOVAZ and the Renault-Nissan alliance. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI POOL/ ALEXEY DRUZHININ (Photo by ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Súlyos válságba került az oroszországi Togliatti városában lévő Avtovaz autógyár, a Lada gépkocsik gyártója és egyben Oroszország legnagyobb járműipari konstruktőre. Az Oroszország ellen életbe léptett gazdasági szankciók miatt ugyanis nem érkeznek meg a gyárba a járművek összeszereléséhez szükséges alkatrészek -írja a BFM Business.
Vágólapra másolva!

A vállalat jelenleg a francia Renault többségi tulajdonában áll. Az ott dolgozókat – akiknek egy része több évtizede az üzem alkalmazottja, sőt felmenőik is azok voltak – jelenleg úgynevezett technikai munkanélküliként tartják állományban: az alkalmazottak a fizetésük kétharmadához juthatnak csak hozzá. Van olyan munkás, aki most mindössze 140 eurót, azaz hozzávetőleg 51 ezer forintnak megfelelő jövedelmet kap kézhez.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök meglátogatja az AVTOVAZ gyárat, ahol a Lada Largus furgonokat is gyártották. Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Az 56 évvel ezelőtt alapított gyár a fénykorában 120 ezer munkavállalót is alkalmazott, és évente akár 720 ezer gépkocsit állított elő. A 2010-es években – a francia Renault mint többségi tulajdonos színre lépése után – beindított modernizációs folyamatok részeként a dolgozók száma fokozatosan negyvenezerre csökkent.

Tavaly a gyár 300 ezer járművet készített.

A leépítések most még nem kezdődtek meg, azonban a szankciók által előidézett ínséges időszak miatt a dolgozókat áprilisban már az éves szabadságuk kivételére is kötelezték. A Renault pedig mérlegeli a teljes kivonulását az Avtovazból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!