Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation Horizontal
A Sonyacki Népköztársaság Népi Milíciája fegyveresei Mariupolban
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij attól tart, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvereket vet majd be Mariupol védőivel szemben. Az ezzel kapcsolatos információk azonban a nyugaton is széles körben neonácinak tartott Azov ezredtől származnak, akik az éjjel is erről beszéltek. Ezt azonban még az ukrán televíziók sem erősítették meg. Ez történt az éjszaka.
Vágólapra másolva!

Tízezrével hagytak maguk után aknákat a távozó orosz csapatok

Megkezdődött az aknamentesítés Ukrajna északi vidékein, ahonnan visszavonultak az orosz csapatok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: az orosz csapatok több tíz, ha nem százezer veszélyes tárgyat hagytak hátra. Ezek olyan lövedékek, aknák, amelyek nem robbantak fel. Naponta ezernél is többet találnak belőlük.

"A megszállók mindenhol aknákat hagytak. A házakban, amelyeket lefoglaltak, az utcán, a mezőn. Tönkretették az emberek vagyonát, az épületeket, a járműveket. Tudatosan mindent megtettek annak érdekében, hogy az elfoglalás utáni visszatérés ezekre a területekre a lehető legveszélyesebb legyen. Az orosz hadsereg fellépése miatt területünk jelenleg az egyik aknákkal leginkább szennyezett terület a világon. Úgy gondolom, hogy ezt is az orosz csapatok háborús bűnének kell tekinteni. Szándékosan mindent megtettek, hogy minél több emberünket megöljék vagy megnyomorítsák, még akkor is, amikor kénytelenek voltak kivonulni a földünkről" - mondta az ukrán elnök.

Egy talajba fúródott és fel nem robbant 300 mm-es orosz rakéta a luhanszki Liszicsankszban Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Éjjel bombázták Harkovot

"Hétfő éjjel 01:00-kor furcsa hangokat hallottunk, valami fütyült, majd minden leesett" - mondta egy harkovi férfi a város elaknásításáról. Nikolaj Ovcsaruk alezredes, az ukrán aknamentesítési munkák vezetője azt mondta, hogy a levegőből ledobott eszközökön olyan "önpusztító időzítők" vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy órákkal a földre érkezés után robbanjanak fel a szerkezetek.

A szétszóródó robbanóanyagok gyalogsági aknáknak minősülnek, amelyek valószínűleg polgári személyek sérülését okozhatják, ezért a háborús törvények bizonyos értelmezései szerint tiltottak.

Vita a vegyi fegyverekről, ellenőrizetlen jelentések

Az ukrán Azov-ezred - amelyet Nyugat-Európában is széleskörben neonácinak neveznek - azt jelentette be, hogy az oroszok vegyi fegyvert vetettek be. Ezt azonban az ukrán sajtó és hivatalos ukrán források sem erősítették meg eddig.

Az ukrán elnök szerint már korábban is szóba került, hogy az orosz hadsereg vegyi fegyvereket alkalmazhat, ezért az agresszióra sokkal keményebben és gyorsabban kellett reagálni. Az Európai Unió most megkezdte az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag megvitatását.

Nagy-Britannia igyekszik ellenőrizni azokat az információkat, melyek szerint az orosz erők vegyi fegyvereket vetnek be Mariupolban - közölte hétfőn a brit külügyminiszter. "Jelentések szerint az orosz erők vegyi fegyvereket használhattak a Mariupol lakossága elleni támadáskor. Dolgozunk partnereinkkel, hogy ellenőrizhessük az értesüléseket" - közölte Lis Truss a Twitteren.

A Donyecki Népköztársaság Népi Milíciája fegyveresei Mariupolban Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Az ilyen fegyverek bármiféle alkalmazása "brutális eszkalációt jelentene ebben a konfliktusban, és mi felelősségre fogjuk vonni Putyint és rezsimjét" - tette hozzá.

Oroszország tagadta, hogy a február 24-én indult offenzíva során vegyi fegyvert vetett volna be, vagy hogy háborús bűnt követett volna el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!