Emberrabló, másokat megkínzó, sikkasztó bűnöző került a cannes-i fesztivál zsűrijébe

Vágólapra másolva!
Egy köztörvényes bűnöző került be a cannes-i filmfesztivál zsűrijébe. A mali származású Ladj Ly emberrablás és fogvatartás miatt kapott három év börtönt, később pedig nagy összegű sikkasztás miatt indult ellene eljárás. Ezen kívül rendőrgyűlölő aktivista, rendszeresen feltűnik rendőrellenes tüntetéseken - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Két hét múlva kezdődik a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, mely május 17-től május 28-ig tart és nyilvánosságra hozták a zsűri tagjainak nevét is. Vincent Lindon francia színész lesz a zsűri elnöke, az azonban sokakat meglepett, hogy helyet kapott a nyolc tagú zsűriben Ladj Ly, az a mali származású első generációs bevándorló filmrendező is, aki 2019-ben lett ismert A nyomorultak sajátos feldolgozásával, melyért megkapta a zsűri nagydíját és Golden Globe-díjra is jelölték.

Ezután derült ki, hogy Ladj Ly-t 2011-ben három év börtönbüntetésre ítélték, amiért

elrabolt és fogva tartott egy férfit (és részt vett a megkínzásában is, bár ezért állítólagg nem ítélték el).

Az ügyről részletesen az Origo itt írt. A lényeg: Ladj Ly társai a fiatal muszlim nőnek eltörték az ujját és betörték a fejét, a nő szeretőjét - már a rendezővel együtt - csomagtartóba zárva egy erdőbe vitték, ahol kegyetlenül megverték. Egy benzines kanna is volt velük, amivel fel akarták gyújtani, de a megtámadott férfi elszökött.

Az eleve csekély büntetéséből mindössze két évet ült le. Ezzel még nincs vége a bűnlajstromának, tavaly februárban ugyanis őrizetbe vették, mert

elsikkasztott több mint 200 000 euró közpénzt.

Ladj Ly-ra úgy figyelt fel a pénzügyminisztérium alá tartozó Tracfin, az adócsalás, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemért felelős hírszerző szolgálat látókörébe, hogy gyanús pénzügyi tranzakciókat bonyolított különféle offshore cégekkel. A gyanú szerint több helyről is sikkasztott, az ingyenes filmes képzést nyújtó iskoláját kezelő Cité des arts visuels nevű egyesület számlájáról 285 000 eurót, a Nyomorultak című filmet készítő Lylyfilms produkciós cég kasszájából pedig 50 000 eurót, írja a Valeurs actuelles nevű hetilap. Ezen kívül egy gyanús, az egyesület számlájáról a Lylyfilms nevű céghez intézett 118 ezer eurós tranzakciót is vizsgálnak a hatóságok, ám erre a sikkasztásra egyelőre nincs bizonyíték.

A Cannes-i fesztivál szervezőit tehát nem zavarja, hogy egy köztörvényes, terrorista módszereket alkalmazó bűnöző is a zsűri tagja, ám ezzel még mindig nem értek véget Ladj Ly kétes ügyei.

Köztudott, hogy a férfi lelkes rendőrellenes aktivista, a hírnevét megalapozó film, A nyomorultak témája is ehhez kapcsolódik, tudniillik a külvárosban élő migránsok és a rendőrök közti konfliktust dolgozta fel. Ladj Ly egyébként rendkívül jó viszonyban van a 2016-ban rendőri intézkedést követően meghalt többszörös bűnöző, a francia George Floyd-ként is emlegetett Adama Traoré nővérével, Assa Traoréval (itt kell megjegyezni, hogy a vizsgálat semmilyen rendőri visszaélést nem tárt fel, a korábban már 17-szer letartóztatott Traoré szívbeteg volt és drog miatt lett rosszul). A rendező számos, a Traoré Bizottság által szervezett rendezvényen részt vett már, 2020 júniusában is együtt tüntettek Párizs 10. kerületében a rendező filmtanodájának hallgatói által készített, Adama Traoré-t ábrázoló gigantikus falfestmény előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről