Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot
![csokoládé, gyár, Barry Callebaut, belga csokoládégyár, Belgium](https://cdn.origo.hu/2023/12/Sgzr60_qMJbQ7GwRgcrYkJVsO7tn4_Jeg99Gb12zW2I/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUwYWE3MmU0ZjVmNjQyOTU4YTFhNzA4MWM3MzNlYjc0.webp)
A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég csütörtökön közölte, hogy Wieze-i üzemében - amely saját állítása szerint a világ legnagyobb csokoládégyára - elővigyázatosságból leállították az összes gyártósorukat, amíg a fertőzést kivizsgálják - írja az apnews.com.
Az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.
A Barry Callebaut több, világszerte értékesített márka számára gyárt csokoládét.
A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. "A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását" - írta a cég sajtóközleményében.
A vállalat közölte, hogy tájékoztatta a belga élelmiszer-biztonsági hatóságokat, és felveszi a kapcsolatot azokkal a vásárlókkal, akiknek a birtokában fertőzött termékek lehetnek.
Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.
Az év elején legalább 200 szalmonellás esetet jelentettek, amelyek feltehetően az olasz Ferrero cég által üzemeltetett másik belga üzemben készült húsvéti csokoládétojásokhoz kapcsolódtak, melyről az Origo is beszámolt.