Rezsiösszeomlás Nyugat-Európában: Dániában nyolcszor drágább a gáz, mint Magyarországon

Slavyanskaya compressor station of Nord Stream 2 gas pipeline gas industry export facility
LENINGRAD REGION, RUSSIA JULY 27, 2021: An output filtration facility of a gas treatment unit at the Slavyanskaya compressor station (operated by Gazprom), the starting point of the Nord Stream 2 offshore natural gas pipeline. A gas treatment unit has been launched at the station. The Nord Stream 2 pipeline will supply gas from natural gas fields in the Yamal Peninsula from where main pipelines have been laid to the Slavyanskaya compressor station. According to Russia's Deputy Prime Minister Alexander Novak, the construction of Nord Stream 2 will be completed by the end of this year. Peter Kovalev/TASS (Photo by Peter Kovalev\TASS via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Európai összehasonlításban a Dániában élők számára a harmadik legdrágább a földgáz, illetve a villamos energia ára. A fővárosok tekintetében Budapesten közel nyolcszor olcsóbb a gáz, mint Koppenhágában. Ami az áramot illeti, a magyar fővárosban élők ötször kevesebbet fizetnek érte, mint a dán főváros lakói. Dániában egy év leforgása alatt majdnem megduplázódott a gáz ára, az ipari költségek pedig itt nőttek a legnagyobb mértékben európai uniós szinten. Ez utóbbi egyértelműen az energiaárak növekedésével áll összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság által készített, júniusra vonatkozó statisztikai ábrák szerint Dánia fővárosában, Koppenhágában a harmadik legdrágább mind a földgáz, mind a villamos energia ára.

A földgáz tekintetében a dán fővárost csupán Stockholm és Amszterdam előzik meg.

Koppenhágában 20,27 eurócent/kWh a gáz ára, ezzel szemben Budapesten csak 2,68 eurócent/kWh, a különbség tehát közel nyolcszoros!

Dániában egy év alatt megduplázódott a gáz ára,

2021 májusában 10,55 eurócent/kWh volt, ez 2022 májusára 21,92 eurócent/kWh-ra nőtt, júniusban pedig minimális mértékben esett vissza 20,27-re.

Koppenhágában 48,61 eurócent/kWh a villamos energia ára, ennél többen csupán a Rómában és Londonban élőknek kell fizetniük az áramért. Budapesten 9,92 eurócent/kWh-ba kerül az elektromos energia. Ez azt jelenti, hogy

a magyar fővárosban ötször olcsóbb az áram mint a dán fővárosban.

Ha az európai fővárosokat hasonlítjuk össze, akkor azt vehetjük észre, hogy

NEM CSAK AZ UNIÓBAN, DE A KONTINENSEN IS BUDAPESTEN A LEGOLCSÓBB A GÁZ ÁRA. AZ ELEKTROMOS ÁRAM AZ EU-S FŐVÁROSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA ALAPJÁN SZINTÉN NÁLUNK A LEGOLCSÓBB, AZ EGÉSZ KONTINENST NÉZVE IS CSAK BELGRÁDBAN ALACSONYABB AZ ÁR.

Az Európai Unió Statisztikai hivatala, az Eurostat áprilisban jelentett meg egy összehasonlítást, amelyből kitűnik, hogy 2020-hoz képest 2021-ben hány százalékkal drágultak az energiahordozók. Az áram tekintetében Magyarországon nem drágult, hanem kis mértékben még csökkent is az ár. Ezzel szemben Dániában a drágulás mértéke a 12-22,5 százalékos kategóriába esett.

Ami a gáz árát illeti, Magyarországon stagnálás volt az adott időszakban, Dániában pedig a drágulás mértéke 35,5-70 százalék közötti kategóriába esett.

Mivel a 2020 - 2021-es periódusról van szó, az orosz-ukrán háborúról itt még nem beszélhetünk, hiszen az 2022. február 24-én tört ki.

Dániában nőtt leginkább az ipari termelés költsége

Az Eurostat adatai alapján 2022 májusában 2021 azonos időszakához viszonyítva az ipari termelés, egész konkrétan a gyárakból kikerülő különböző termékek ára 36,4 százalékkal növekedett.

A tagállamok közül Dániában volt a legmagasabb az áremelkedés, 59,8 százalékos, tehát közel duplája az uniós átlagnak.

A skandináv államot Románia (59,2 százalék) és Észtország (53,1 százalék) követte az emelkedés mértékében – írja az Adevarul vezető román napilap.

Az Eurostat szerint

ez a drasztikus mértékű emelkedés elsősorban az energiaárak növekedésével áll összefüggésben.

2021 májusa és 2022 májusa között ugyanis az energiaárak 92,9 százalékkal emelkedtek uniós szinten.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről