A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Belgiumban és Olaszországban is aggódnak a megdöbbentő energiaárak miatt

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
A belga közszolgálati médiában valóságos pánik tört ki, amikor kiderült, hogy milyen brutálisan nagy lesz egy átlagos belga háztartás rezsiszámlája, miközben a miniszterelnök arról beszélt, hogy Belgium nagyon nehéz 10 év elé néz. A Brüsszel által erőltetett szankciós politika egyre több országban kezd komoly problémát okozni - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Meglepő nyíltsággal kezdtek el beszélni vezető, nyugati liberális politikusok arról, hogy a háborús agressziót megtorolni tervezett gazdasági retorziók milyen nem várt, negatív hatást gyakorolnak az országaik állampolgárainak hétköznapjaira.

Az elhibázott szankciók miatt brutálisan megemelkedett az energia ára Forrás: shutterstock

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo illetve a belga közmédia is vészjósló képet festett az elkövetkező időszakról.

Számításaik szerint egy átlagos belga család számára az elektromos áram éves átlagban 2200 euróba (880 000 ft), a földgáz pedig 3800 euróba (1 500 000 ft) fog kerülni (a flamand közmű, a VREG adataival számolva).

Belgiumban jelen pillanatban az elektromos áram nagykereskedelmi ára megawattóránként átlagosan 561 euró, mely új rekordnak számít. A kiváltó okok között felsorolható a földgáz árának rekord méretű emelkedése és több francia atomerőmű leállása. Mindezeken túl az is csak fokozza az áremelkedés gyorsulását, hogy a megnövekedett német és francia áraknak köszönhetően a belgák nagyobb exportfokozatra kapcsoltak, ami természetszerűleg még inkább felnyomta a költségeket.

A belga miniszterelnök 5-10 nehéz télre számít

Alexander De Croo kormányfő szerint

– mondta.

A magas energiaárak hatását már most is érzik a belga gazdaság húzóágazatai. A belga ipar az ország földgázfelhasználásának mintegy negyedét adja.

Egyes ágazatok a magas energiaárak miatt már csökkentették a kapacitásukat, akár 50%-kal is.

A belga vállalatok, különösen a nagy energiaigényű területeken dolgozók, már a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Amennyiben Oroszország leállítja a gázszállítást, az „időzített gazdasági bombát" mar nem lehet hatástalanítani.

Mindeközben a Leuveni Egyetem nemzetközi gazdálkodásprofesszora Filip Abraham Twitter bejegyzésében cinikusan megjegyzi (utalva a miniszterelnök egyik korábbi nyilatkozatára, amelyben csak egy nehéz télről beszélt), hogy:

"De Croo miniszterelnök figyelmeztet: "A következő 5-10 tél nehéz lesz." Idősebb megfigyelők emlékezhetnek a múlt heti nyilatkozatokra. Akkor még csak a közelgő télről volt szó. Gyorsan fejlődő tudásalapú társadalomban élünk."

A földgáz árának emelkedése miatt veszélybe került az ipari termelés. (illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

Abraham professzor a VRT Newsnak is nyilatkozott az ügyben. Véleménye szerint senki sem tudja megjósolni mennyi ideig fog tartani az az időszak, melyben a gazdasági recesszió hatására strukturális változások indulnak el a gazdaságban, de ez a folyamat több éven át fog tartani.

A belga Elektromos és Gázipari Vállalatok Szövetsége (Febeg) is hasonlóan számol, vagyis az elkövetkező években az energiaárak tartósan magasak maradnak.

Olaszországban is sokkolóak a rezsiszámlák

Nemcsak a kisemberek, hanem a kis- közép- es nagyvállalatok is érzik az energiaárak robbanásszerű növekedését. A világhírű salernói paradicsomkonzerv-gyár a La Fiammante di Buccino ügyvezető igazgatója a Facebookon tett közzé egy fotót a tavaly júliusi és az idei gáz- és villanyszámláról.

Míg tavaly a gyárban 20 napot dolgoztak július hónapban és 120 432.59 eurót fizettek a gáz és villanyszámláért, idén ez 15 nap alatt elérte a 978 618.51 eurót.

Ez majdnem nyolcszorosa az egy évvel korábbi rezsiszámlának!

Elképesztő méretű az áremelkedés Forrás: Tűzfalcsoport

A Facebook bejegyzést egy keserű kérdéssel zárta: „Nem lett volna jobb (munka helyett) strandra menni?"

Az olasz lapok is kiemelik, hogy a csillagászati energiaárak többek között az ukrajnai háború kitörésére adott nyugati szankcióknak köszönhetőek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!