A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elpusztult a Szajnába tévedt fehér delfin

Vágólapra másolva!
Szerda reggel megpróbálták megmenteni a franciaországi Szajnába rekedt belugát, azonban az állat elpusztult. Az állatot kiemelték a vízből egy nagyszabású mentőakció során. A mentésben mintegy 80 ember vett részt, köztük búvárok és rendőrök.
Vágólapra másolva!

Ahogyan korábban az Origo is beszámolt róla, a Szajnába tévedt egy fehér delfin Franciaországban.

A négyméteres beluga egy védett fajhoz tartozik, amely általában a sokkal hidegebb sarkvidéki vizekben él és egy hétig rekedt a Párizstól északnyugatra fekvő folyóban.

Az állat mentése szerda reggel kezdődött, egy tucatnyi állatorvos várt egy uszályon, hogy ellássa a delfint, miután kihúzták a vízből - írja a BBC.

A mentésben mintegy 80 ember vett részt, köztük búvárok és rendőrök.

Divers on the banks of the river

Az állat nem élte túl a mentést, elpusztult.

A mentőcsapatnak az éjszaka folyamán közel hat órába telt, mire a 800 kilós, beteg állatot kiemelték a vízből és egy uszályra emelték.

A terv az volt, hogy a mentők egy hűtőkamionhoz szállítják az állatot, amely visszaviszi a partra. Ezután több napig kezelték volna az állatot, mielőtt visszaengedték volna a nyílt tengerbe.

- mondta Isabelle Dorliat-Pouzet, az Eure prefektúra főtitkára korábban.

A beluga több mint 100 kilométert úszott fel a folyón és miután nem evett, egészségi állapota megromlott.

Az állatnak lehettek olyan belső problémái, amelyeket nem látunk - mondta a dél-franciaországi Marineland tengeri állatpark egyik szakértője - bár hozzátette, hogy a belugák rendkívül szívósak.

Beluga whale that strayed into France's Seine river swims near the Notre-Dame-de-la-Garenne lock-in Saint-Pierre-la-Garenne, France, 09 August 2022. The strayed whale was first spotted on 02 August and a rescue operation will be conducted to move the beluga to a salt water basin before an eventual return to the marine environment.

A normandiai Saint-Pierre-La-Garenne folyó partján emberek gyűltek össze, hogy végignézzék a mentést - ahogy a delfin túlélése iránti érdeklődés Franciaországon kívül is terjed.

A mentők eddig fagyasztott heringgel és élő pisztránggal próbálták etetni a bálnát, hogy étvágyát felkeltsék, és segítsék a hosszú visszaúton - de a bálna nem evett.

Firefighters and members of a search and rescue team pull up a net as they rescue a Beluga whale which strayed into the France's Seine river, near the Notre-Dame-de-la-Garenne lock in Saint-Pierre-la-Garenne, France, August 10, 2022. REUTERS/Benoit Tessier

A szakértők értetlenül állnak a kérdés előtt, hogyan sikerült a belugának ilyen messze délre kóborolnia természetes élőhelyétől.

A belugák ősszel, a jég kialakulásakor időnként délre merészkednek táplálkozni, de ritkán fordul elő, hogy ilyen messzire elutaznak szülőhazájuktól.

A tengeri emlősökre szakosodott francia Pelagis Obszervatórium szerint

a legközelebbi beluga-populáció a Norvégiától északra fekvő Svalbard szigetcsoportnál található, 3 000 km-re (1 870 mérföldre) a Szajnától.

De a hasonló történetek nem ismeretlenek. Májusban egy gyilkos bálnát találtak holtan, miután felúszott a Szajnába Normandiában. 2019-ben pedig egy halott bálnát találtak a Temzében, Gravesend közelében, közölték a brit hatóságok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!