A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

A második világháború óta nem volt ilyen magas infláció Németországban

euro, érme, pénzérme, pénz, kéteurós, illusztráció,
Illustration picture shows coin of 2 euros during the presentation of a commemorative coin of 2 euro to celebrate the 200th anniversary of UGent university, Thursday 28 September 2017, at the Royal Mint in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Tízszázalékos Németországban az infláció: utoljára a második világháború után volt ekkora a pénzromlás üteme, mikor is még tartott a gazdaság újraépítése.
Vágólapra másolva!

Sokkolja Németországot a hír, miszerint szeptemberben tovább gyorsult az éves infláció mértéke. A DeSatis (Német Statisztikai Hivatal) által közzétett 10 százalékos adat a várakozásokon is túltett, hiszen az elemzői konszenzus valamivel több mint kilenc százalék volt. Ráadásul a kicsit más módszertannal számolt, a többi uniós országéval összehasonlítható harmonizált index még magasabb, 10,9 százalék volt.

A német gazdaságtörténeti visszatekintések alapján 1951-ben volt ilyen magas a drágulás mértéke, mikor is Konrad Adenauernek hívták a német kancellárt. Ő volt az Európai Unióhoz vezető európai együttműködés atyja, igaz, az ő korában még senki nem jósolhatta meg, hogy a márkát néhány évtized múlva leváltja az euró.

Utoljára 1951-ben volt ilyen magas a drágulás mértéke Németországban Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Visszatérve a DeStatis jelentésére: az áruinfláció az augusztusi 14,7 százalékról 17,223-ra gyorsult, az energiaár vezetésével. Az utóbbi éves alapon 43,9 százalékkal volt drágább szeptemberben, mint egy éve, az augusztusi 35,6 százalékos rátát követően. Az élelmiszerek inflációja pedig 16,6-ról 18,7 százalékra gyorsult.

A német szolgáltatások ára egyébként az energia drágulása ellenére is viszonylag mérsékelten emelkedett idén (ezzel tartva viszonylag alacsonyabban a teljes árindexet), de az éves infláció üteme ebben a szektorban is gyorsult szeptemberben; 3,6-ra az augusztusi 2,2 százalék után. Havi szinten szeptemberben 1,9 százalékkal emelkedtek az árak, ez a legnagyobb drágulás a márciusi rekord 2,5 százalék után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!