Lift helyett lépcsőhasználatot ír elő a spanyol kormány

koronavírus spanyolországban SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond a spanyol parlament alsóházának plenáris ülésén Madridban 2020. május 6-án. Az ülés a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő szükségállapot újabb meghosszabbításáról dönt.
Vágólapra másolva!
Lift helyett használjanak lépcsőt, egyebek mellett ez az előírás szerepel a spanyol kormány új energiatakarékossági csomagjában.
Vágólapra másolva!

A szocialisták szeptember végére véglegesítik az újabb készenléti- és energiamegtakarítási tervet, melynek elkészítéséhez ezúttal az autonóm régiók, a városi tanácsok, az ipar- és energiaszektor, továbbá a fogyasztók javaslatait is meghallgatják. Az állampolgárokra vonatkozó spórolási javaslatok között szerepel majd egyebek mellett, hogy a társasházakban élők lift helyett lépcsőzzenek fel az emeletre, ugyanis ezzel rengeteg energia takarítható meg.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A kormány emellett mindenkit arra buzdít, hogy hozzon létre kisebb energiaközösségeket a spórolás érdekében, illetve aki megteheti, használja a saját maga által termelt energiát, például vásároljon napelemeket. Utóbbival akár 60 százalékos vagy ennél is magasabb megtakarítást lehet elérni. Pedro Sánchez miniszterelnök kedden a szenátus előtt azt mondta, hogy a második energiatakarékossági csomagban nem lesz semmilyen drámai intézkedés, illetve közölte azt is, hogy kiemelt figyelmet fognak fordítani a legrászorulóbb háztartásokra. Spanyolországban már érvénybe léptek az első energiaspórolási intézkedések: este 10 óra után lekapcsolják a kirakatok és a használaton kívüli középületek világítását, 27 fokra korlátozzák a klímahasználatot, valamint télen nem lehet majd 19 foknál melegebbre fűteni a boltokat, plázákat, állomásokat és más létesítményeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!