A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elképesztő és életveszélyes módon próbálnak spórolni a németek

szülői gondatlanság illusztráció kályha
Vágólapra másolva!
Javában zajlik a fűtési szezon, a sokszorosára megemelkedett rezsiárak miatt pedig őrült és életveszélyes módokon próbálnak meg spórolni a német emberek. A V4NA arról ír, hogy sokan arra bátorítják egymást, hogy olyan kültéri eszközöket használjanak beltéren, mint a kerti faszenes grillsütő vagy a gázpalackkal működő kültéri fűtőberendezések. A tűzoltók arra számítanak, hogy idén télen jelentősen megnő a tűzesetek száma.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség arról számol be, hogy beköszöntött a tartósan hideg idő Európában, a háztartások pedig kénytelenek növelni a gázhasználatot, hogy melegen tartsák az otthonaikat.

Az energiahordozók ára az uniós szankciós politika és az emiatt kialakult energiakrízis miatt már sokszorosa a tavalyinak, sokan már most is alig tudják fizetni a költségeket.

A V4NA szerint Németországban több millió háztartásnak kell számolnia azzal, hogy a jövő év elején jelentősen megemelkedik az áram és a gáz ára. Az áram átlagosan 61 százalékkal, a gázé 54 százalékkal lesz drágább. Ez több száz eurós többletköltséget jelent az egyik összehasonlító portál szerint. A gázár esetében a Verivox kiszámította, hogy milyen következményekkel jár egy 20 000 kilowattóra éves fogyasztású ház fűtése.

Itt a költségek évente 1247 euróval nőhetnek.

Az érintett ügyfelek kereshetnek olcsóbb tarifákat, de mára szinte minden szolgáltató jelentősen megemelte az árat, éppen ezért egyre többen próbálják valamilyen alternatív módon melegen tartani a lakást, ezek azonban a legtöbb esetben életveszélyes megoldások. Jörg Dindorf, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Bad Kreuznach tűzoltója mesélt arról, hogy milyen őrült ötleteket adnak egymásnak az emberek a közösségi oldalakon.

Például arra bátorítják egymást, hogy olyan kültéri eszközöket használjanak beltéren, mint a kerti faszenes grillsütő vagy a gázpalackkal működő kültéri fűtőberendezések.

Sokan próbálnak spórolni, ahogyan csak tudnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dindorf felhívta a figyelmet arra, hogy

az ilyen megoldások gyakran vezetnek szén-monoxid-mérgezéshez, rengeteg ilyen esethez kellett már kivonulniuk, nagyon sokan meghaltak a mérgezés miatt. A legnépszerűbb spórolós megoldás a teamécseskályha, amely a szakemberek szerint a legveszélyesebb lehet idén, hiszen a hozzávalókat könnyen és olcsón be lehet szerezni bármelyik boltban.

Dindorf arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeket a rögtönzött minikályhákat nagyon könnyű véletlenül felborítani, ami után pillanatok alatt kigyullad az egész lakás. Ha egy társasházról van szó, akkor pedig nemcsak a saját életüket veszélyeztetik a spórolni vágyók, hanem a szomszédaikét is. A tűzoltó arra számít, hogy idén télen jelentősen megnő az ilyen esetek száma. Erre utaltak a biztosítók is, akik szerint idén télen a legnagyobb veszélyt a lehetséges háztüzek okozzák. Jörg Asmussen, a Német Biztosítók Szövetségének ügyvezető igazgatója azt mondta a sajtónak, hogy

Akinek kandallója van a lakásában, az valószínűleg ismét begyújtja majd a fatüzelésű kályhát, noha évek, vagy akár évtizedek óta nem használta senki, az idő múlásával pedig a kémények megrongálódhattak vagy eltömődhettek, szakszerű átvizsgálás nélkül pedig életveszélyes is lehet a kandalló használata.

– mondja Daniel Fürst, aki maga is kéményseprőmester és a szakmai szövetség elnöke egyben, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem ellenőrzik előzetesen, hogy az égéstermék szabadon távozik-e a házból, akkor fennáll a veszélye annak, hogy szén-monoxid marad a lakásban. A szakember egy másik veszélyre is figyelmeztetett:

a korábban lerakódott, nem teljesen elégett korom még sokáig gyúlékony marad, ha nem takarítják le szakszerűen, akkor kéménytűz keletkezhet, megrepedhet a kémény, és akár a plafon is kigyulladhat a lakásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!