Elképesztő korrupciós botrány Ukrajnában: sorra mondanak le a vezetők, megbukott Zelenszkij barátja is

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Sorra jelentik be távozásukat a magas rangú ukrán tisztségviselők: miután kedden korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, leváltották az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét, Kirilo Timosenkót és az ország főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is.
Vágólapra másolva!

További magas rangú tisztségviselőket, négy miniszterhelyettest és öt megyei kormányzót mentett fel hivatalából az ukrán kormány kedden. Az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Oleh Nemcsinov kabinetminisztert, aki ismertette a távozók névsorát. Eszerint mennie kellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettesnek, Ivan Lukerja és Vjacseszlav Negoda közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettesnek, valamint Vitalij Muzicsenkónak, a szociálpolitikai tárca helyettes vezetőjének.

Emellett elbocsátották Valentin Reznicsenko Dnyipropetrovszk megyei, Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei, Olekszij Kuleba Kijev megyei, Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzót.

Volodimir Zelenszkij sorra rúgja ki az embereit Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Magas áron való beszerzések

Sapovalovot, aki az ukrán fegyveres erők logisztikájáért volt felelős a védelmi tárcánál, nemrég olyan vádak érték, hogy túl magas áron - a piaci ár három-négyszereséért - szerzett be élelmiszereket a hadseregnek - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Sapovalov hivatalosan maga kérte elbocsátását, hogy "az őt ért vádak miatt ne kerüljön veszélybe az ukrán fegyveres erők stabil ellátása".

A nap folyamán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője is felmentését kérte, amit Zelenszkij nem sokkal később rendeletben jóvá is hagyott.

Timosenko az elnök legbizalmasabb munkatársai közé tartozott. Már Zelenszkij 2019-es megválasztása óta mellette dolgozott, annak ellenére, hogy folyamatosan korrupciós botrányokat okozott. Ő irányította az orosz csapások által megrongált létesítmények újjáépítési projektjeit, és

több esetben érte az a vád, hogy közben rengeteg pénzt tett zsebre. Októberben az is kiderült, hogy saját célra használta azt a terepjárót, amelyet a General Motors humanitárius célokra adott.

A Strana.ua hírportál és az Ukrajinszka Pravda szerint Kirilo Timosenko helyét Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni kormányzói hivatal élére nevezhetik ki. A múlt héten, január 17-én Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda tanácsadója nyújtotta be lemondását posztjáról, amit Andrij Jermak, az iroda vezetője még aznap elfogadott. A tisztségviselő a dnyiprói lakóházat ért múlt heti - sok áldozatot követelő - orosz rakétatalálat után ugyanis beismerte, hogy a H-22-es rakétát az ukrán légvédelem lőtte le, és az emiatt zuhant a többszintes épületre. Aresztovics nyilatkozata Ukrajnában közfelháborodást váltott ki, ami arra késztette a tanácsadót, hogy bocsánatot kérjen, és felmentését kérje - annak ellenére, hogy igazat mondott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!