A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Óriási botrányt okozott Biden ukrajnai utazása

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
Kijev, 2023. február 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja a kijevi Mariinszkij-palotában 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP pool/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Joe Biden hétfői kijevi látogatása hatalmas felháborodást keltett az Egyesült Államokban. Egyrészt éppen akkor történik, amikor egyre nagyobb a botrány a Biden házában talált, részben Ukrajnát érintő titkos dokumentumok, másrészt az ukrajnai korrupcióval gyanúba keveredett fia, Hunter Biden ügyében. A fiát egyre többen Biden sötét oldalának nevezik az Egyesült Államokban. A republikánusok azért is felháborodtak, mert Biden éppen egy amerikai nemzeti ünnepet, az Elnökök Napját választotta az utazásra. Ráadásul a nyilatkozataiban Putyint hisztérikusan támadó Biden még meg is alázkodott az utazás előtt, amikor a Fehér Ház garanciát könyörgött ki arra, hogy az utazás alatt az oroszok nem lövik Kijevet.
Vágólapra másolva!

Kijevbe utazott hétfőn Joe Biden amerikai elnök. Látogatása alkalmából újabb fegyverszállítmányokat jelentett be - hogy ezért cserében milyen utasításokat adott Zelenszkijnek, az várhatóan csak a következő hetekben derül ki, az ukrajnai kormányzatban végrehajtott újabb személycserék vagy egyéb jelentős változások kapcsán (ahogy ez legutóbb is történt).

Joe Biden elnököt köszönti Volodimir Zelenszkij kijevi látogatása során, 2023. február 20-án Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

– jelent meg közben Biden közleménye a Fehér Ház honlapján.

Joe Biden ukrajnai látogatása során félmilliárd dolláros további támogatást jelentett be Ukrajnának – írja a BBC.

Biden Zelenszkij ukrán elnökkel közös nyilatkozatában elmondta, hogy a csomag több katonai felszerelést, köztük tüzérségi lőszert tartalmaz majd.

Zelenszkij elmondta, hogy ő és Biden beszélt „a nagy hatótávolságú fegyverekről, és azokról a fegyverekről, amelyeket még akkor is szállíthatnak Ukrajnának, ha korábban nem is szállítottak".

A republikánusok ugyanakkor egyáltalán nem voltak lelkesek az úttól. Marjorie Taylor Greene, georgiai képviselő, Donald Trump szövetségese

rendkívül sértőnek nevezte az utazást.

Úgy fogalmazott, hogy ezen a napon az Egyesült Államok elnöke

Ukrajnát választotta Amerika helyett, miközben február 20. szövetségi ünnep. Ráadásul az Elnökök Napja,

amit az első elnök, George Washington születésnapján tartanak (Washington 1732. február 22-én született, de hogy a szövetségi alkalmazottak számára ez háromnapos ünnep legyen, az 1970-es évek elején mozgó ünneppé változtatták, mindig február harmadik hétfőjén tartják), de hagyományosan megemlékeznek ilyenkor a szintén februárban született Abraham Lincolnról is.

Ilyenkor az amerikai elnöktől elvárt, hogy lényegileg és szimbolikusan is az Egyesült Államok belpolitikájával foglalkozzon.

Jellemző, hogy ellentétben Biden mostani útjával, Donald Trump 2019-ben például az Elnökök Napja előtti utolsó munkanapon hirdette ki a déli határvédelmi fal építését elősegítő nemzeti szükségállapotot. Erre is utalhatott Scott Perry pennsylvaniai képviselő, aki azt nevezte elképesztőnek, hogy Biden elnök az utazással is Ukrajnát biztosította határai biztonságáról, miközben ezt saját hazájában sem tudja megtenni.

A közelmúltban egyébként a képviselőház 11 republikánus tagja határozati javaslatot terjesztett elő Matt Gaetz floridai képviselő kezdeményezésére, ebben az ukrajnai fegyveres és pénzügyi támogatás leállítását szorgalmazzák, és azonnali fegyverszünetet követelnek.

A képviselőház republikánus többségének vezetője, egyben házelnök Kevin McCarthy is többször kifejtette azt a véleményét, hogy Ukrajna támogatása nem lehet minden feltétel nélküli "üres csekk".

Botrányos Biden-ügyek Ukrajnában

Biden kiemelt figyelme Ukrajna iránt egyáltalán nem véletlen, mivel a súlyos botrányokba keveredett fiának, Hunter Bidennek komoly érdekeltségei vannak az országban. Mint arról az Origo korábban részletesen beszámolt,az elmúlt évtizedben a Biden család komoly politikai és üzleti befolyásra tett szert Ukrajnában. Az amerikai elnök fiára, Hunter Bidenre osztotta az intéző ember szerepét, aki megfordult már az olaj- és gázipari, energetikai és mezőgazdasági területen.

Emiatt is nevezik egyre többen Hunter Bident az elnök sötét oldalának.

Azt, hogy Ukrajna mennyire fontos magának Joe Bidennek is, azt jól mutatja, hogy korábban, az Egyesült Államok alelnökeként hajlandó volt belemenni kétes üzletelésekbe az egyik hírhedt ukrán vállalattal, amit mások mellett éppen a fia vezetett.

Hunter Biden kétes ügyletei miatt életfontosságú a Biden-klán számára Ukrajna életben tartása Forrás: Origo

Ha a háború számukra kedvezőtlenül zárul, Bidenék - személyesen - dollármilliókat veszthetnek. Márpedig ezt egészen biztosan nem szeretnék, így könnyen elmehetnek a falig: akár a harmadik világháborút is hajlandóak kockáztatni. Mindenesetre Washington meglehetősen agresszív külpolitikát folytat, ami abba az irányba mutat, hogy a harcok kiszélesítésében érdekeltek.

Ehhez képest szinte komikus, hogy az ukrajnai utazás előtt a Fehér Ház értesítette Moszkvát, és biztonsági garanciát kért. Vagyis

a látogatása idejére gyakorlatilag részleges fegyverszünetért könyörgött Biden annak a Putyinnak, akit háborús bűnüsnek nevez, miközben az Egyesült Államok nem hajlandó fegyverszünetről és békéről tárgyalni.

- így kommentálta a történteket Medvegyev volt orosz elnök, Putyin egyik legközelebbi szövetségese.

Egyébként az amerikai törvényhozás, a Kongresszus Felügyeleti és Elszámoltathatósági Bizottsága egy sokrétű és szerteágazó vizsgálatsorozatot indítottaz amerikai elnök korrupciógyanús ügyleteinek kivizsgálására. Ehhez a legfontosabb bizonyítékokat az elnök fiának, Hunter Bidennek egy korábban elhagyott számítógépén találták meg.

40 milliárd dolláros gigahitelt kaphat Ukrajna

Biden látogatásának a célja az is lehetett, hogy továbbra is biztosítsa Zelenszkijt arról, hogy az ukrán állam pénzügyi lélegeztetőgépen maradjon. Pár napja Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában jelentette be, hetek kérdése és megállapodnak a hitelcsomagról, melyet Ukrajnának küldhetnek - írta a Mandiner. Georgieva azt mondta, keleti szomszédunknak hatalmas szüksége van az IMF-hitelre a háború kellős közepén. A vezérigazgató elmondta, az idő nem Ukrajna barátja, ezért igyekeznek mihamarabb letudni a tárgyalásokat, az egyeztetés néhány hétig tartott.

A szervezet úgy számol, Ukrajnának idén 40 milliárd dollárra van szüksége, így növekedhet a GDP-je a tavalyi 30 százalékos esés után.

Georgieva szerint az IMF-hitel gyorsítja Ukrajna EU-csatlakozását.

Biden megint pontos utasításokat adhatott Zelenszkijnek Forrás: MTI/AP pool/Evan Vucci

Korrupt ukrán vezetés

Biden kijevi látogatásának a hátterében az is állhatott, hogy további korrupt ukrán vezetők leváltását érje el. Mint arról korábban írtunk,sorra jelentették be távozásukat a magas rangú ukrán tisztségviselők: miután január végén korrupciós botrány miatt lemondott a védelmi miniszterhelyettes, leváltották az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét, Kirilo Timosenkót és az ország főügyész-helyettesét, Olekszij Szimonenkót is.

Az amerikai elnök látogatása kapcsán azt is érdemes felidézni, hogy Mark Esper korábbi amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán nép az Oroszország elleni konfliktusban a piszkos munkát végzi el az Egyesült Államok számára.

húzta alá Esper. Mint mondta, az Egyesült Államok számára „problémát jelent" Oroszország növekvő befolyása más országokban, így az afrikai kontinensen is - írta a Magyar Nemzet. Ugyanakkor a volt védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy amerikai technológia kerülhet harmadik országok kezébe az Ukrajnának szánt fegyverszállítások révén.

Hatalmas üzlet is a háború

Mindezek a fejlemények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy Ukrajna léte mára az Egyesült Államoktól függ. A fegyverszállítások és Ukrajna pénzügyi lélegeztetőgépen tartása egyben hatalmas üzlet az amerikai cégek számára, ezért is kellett Bidennek ilyen gyorsan Kijevbe repülnie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az olimpiáról