Oroszország egy újabb országgal került súlyos konfliktusba, sokan félnek

5911566 10.06.2019 Newly appointed Prime Minister of Moldova Maia Sandu speaks to the media after the first meeting of the new cabinet, in Chisinau, Moldova. The Parliament has recognized the decisions of the Constitutional Court to transfer Igor Dodon's
Maia Sandu, az új moldáv elnök, aki csütörtökön lép hivatalba.
Vágólapra másolva!
Oroszország az újonnan megalakult chisinaui kormány ellenére változatlanul viszonyul Moldovához és nyitott marad a konstruktív párbeszéd kialakítására - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton.
Vágólapra másolva!

Oroszország már a hét elején visszautasította Maia Sandu moldovai államfő azon állítását, miszerint Moszkva Moldova destabilizálására törekedne.

Maia Sandu moldáv elnök Forrás: AFP/Sputnik/Miroslav Rotari

A chisinaui parlament a héten bizalmat szavazott az újonnan megalakult Nyugat-barát kormánynak, Dorin Recean miniszterelnök pedig egyértelműen leszögezte, hogy országát a gazdasági helyreállás és az európai integráció felé vezető úton kívánja kormányozni. "Az EU teljes értékű tagjai szeretnénk lenni" - jelentette ki Recean csütörtöki parlamenti beszédében.

Sandu elnök hétfői televíziós beszédében arra figyelmeztette országa lakosságát, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz Moldova destabilizálására, hogy megbuktassa a kormányt és az alkotmányos rendet annak érdekében, hogy befolyásolni tudja az ország politikai irányultságát és befolyást mérhessen a belpolitikára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai parlamenti felszólalásában elutasította a Moszkvát ért vádakat, szerinte a moldovai vezetés oroszellenes retorikájának célja, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai kudarcokról.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról IDE kattintva olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!