Putyin: A Nyugat célja a korlátlan hatalom megszerzése

PUTYIN, Vlagyimir Moszkva, 2023. február 21.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov
Moszkva, 2023. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov
Vágólapra másolva!
Mintegy ezer meghívott, köztük az orosz parlament két házának tagjainak jelenlétében tartott évértékelő beszédet kedden délelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök, a moszkvai Gosztiny Dvorban. A nemzetközi sajtó által is nagy figyelemmel kísért beszéd, ahogy várható volt, jelentős részben Oroszország Ukrajna elleni „különleges katonai műveletéről" szólt.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök beszéde elején elismerte, hogy azt igen nehéz és országa számára jelentős időszakban mondja el. Azt ígérte, hogy az előttük álló feladatokat következetes, óvatosan és lépésről lépésre oldják meg.

Donbász lakói – folytatta Putyin – már 2014 óta küzdenek azért a jogukért, hogy a saját földjükön a saját nyelvüket beszélhessék. Hittek abban, hogy Oroszország segíteni fog, és vártak is erre.

Putyin szerint Oroszország mindent megtett a békés rendezés érdekében, tárgyalásokat folytattak Ukrajnával,

mindeközben a Nyugat vezetői szemet hunytak az „elnyomó kijevi rezsim" tettei felett. Az orosz elnök meggyőződése, hogy az ukrán „nacionalista zászlóaljak tagjait" nyugati iskolákban képezték ki, és számukra fegyvereket szállítottak. „Emlékszünk a kijevi rezsim atomfegyverek megszerzésére tett kísérleteire is, amit végül nyilvánossá is tettek" – fogalmazott Vlagyimir Putyin. Hozzátette: kiderült, hogy

miközben „Donbász lángokban állt", addig a háttérben Ukrajna és a Nyugat „leosztotta a lapokat" egymás között.

Putyin gyarmatosítóknak nevezte a fent említett kört és azt mondta: ezt a szégyent soha nem fogják tudni lemosni magukról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Mihail Mecel

Kijelentette, hogy a háborút – a „különleges katonai műveletet" – „a történelmi területeiken" élő emberek védelme, az ország biztonságának szavatolása és „a 2014-es puccs után Ukrajnában kialakult neonáci rezsim-jelentette fenyegetés megszüntetése érdekében" indították el.

A Nyugat szerinte a totális, elvtelen hazugságok szimbólumává vált.

Putyin úgy fogalmazott: az Egyesült Államok egyoldalúan felrúgta azokat az alapvető megállapodásokat, amelyek fenntartják a békét a világban, az Oroszország elleni fenyegetés pedig egyre nőtt.

A háborút a Nyugat kezdte el – jelentette ki –, és Oroszország erőt alkalmazott, és a jövőben is alkalmaz ennek megállítására.

„Megvédjük az életünket. Megvédjük az otthonunkat" – mondta, hozzátéve:

a Nyugat célja a korlátlan hatalom.

Az 1930-as években – folytatta az orosz elnök – a Nyugat „tulajdonképpen megnyitotta az utat a nácik előtt, hogy Németországban hatalomra jussanak. Napjainkban pedig „megpróbálják Ukrajnát Oroszország-ellenessé tenni". Leszögezte azt is: Oroszország nem áll háborúban az ukrán néppel, „Ukrajna népe valójában maga is a kijevi rezsim túsza lett", Kijev „feláldozhatóvá tette őket."

Forrás: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Mihail Mecel

Beszédében Putyin arra is kitért: a Nyugat minél több nagy hatótávolságú fegyvert szállít Ukrajnának, Oroszországnak „annál távolabb kell tolnia a fenyegetést" a határaitól.

A Nyugat egy helyi konfliktust akar globálissá terjeszteni – jelentette ki.

Nyugaton emberek milliói sodródnak „spirituális katasztrófába", az elit egyszerűen megőrül, és úgy tűnik, nincs ellene gyógymód.

„Nekünk pedig kötelességünk megvédeni a gyermekeinket, és meg is fogjuk védeni" – fogalmazott.

Az árulók felelni fognak, de nem lesz boszorkányüldözés Oroszországban – ígérte. Kiemelte ugyanakkor, hogy Moszkva sosem lesz olyan, mint a „kijevi rezsim", vagy a nyugati elit,

nem lesznek leszámolások.

Kitért arra is, hogy a közelgő regionális és helyhatósági választásokat, valamint a jövő évi elnökválasztást is a „törvényesség betartásával" bonyolítják le.

Az elnök beszédében köszönetet mondott minden orosz embernek „a bátorságért és az elszántságért", köszönetet mondott a hadsereg és a haditengerészet, a különleges szolgálatok, minden rendvédelmi szerv katonáinak és tisztjeinek, a donyecki és luhanszki hadtest katonáinak is, hősnek nevezve őket.

A gazdsági szankciókról szólva kijelentette: azok nem értek el semmit, és nem is fognak elérni, „a szankciók kezdeményezői önmagukat büntetik", ők idézték elő saját országaikban a gazdasági és az energiaválságot. Nem az orosz nép fog szenvedni – tette hozzá.

Forrás: MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov

Beszédében az orosz elnök kitért Donbász infrastrukturális-kulturális helyreállítására is, prioritásnak nevezve azt és szólt szociális intézkedések bevezetéséről Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporizzsja területén.

Putyin bejelentette: országa felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban. Üzenetében kiemelte, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja. Hozzátette:

információi szerint az Egyesült Államok nukleáris fegyver valós tesztelésére készül.

Közölte, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állniuk a nukleáris fegyvertesztre, ha ezt az amerikai fél elsőként megteszi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!