A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Most kiderül, hogy melyik focicsapatnak szurkol Ferenc pápa és mit gondol a tokaji borról

Vertical
Pope Francis received a San Lorenzo's jersey as he welcomes players of the Argentinian football team San Lorenzo, before his general audience in the Paul VI hall at the Vatican on August 20, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is többször megírta, Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre, és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A pápa érthetően naponta szerepel a világ minden tévéjében, újságjában, egyházi munkájával kapcsolatosan rengeteg hír jut el vele kapcsolatban az emberekhez, de vajon milyen zenét hallgat, mik a kedvenc filmjei és vajon melyik focicsapatnak szurkol? Most összeszedtük a legérdekesebb híreket ezzel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: „A tokaji bor a legszentebb dolog Magyarországon"

Magyarország vatikáni nagykövete, Habsburg Eduárd, aki interjút adott a Vatican News nevű portálnak az egyházfő magyarországi látogatásával kapcsolatban, nem mindennapi történetet árult el a lapnak.

Habsburg Eduárd a következőképpen idézte fel a történteket:

A nagykövet nagyon bízik benne, hogy ezúttal a pápa ihat majd egy pohár aszút a magyarországi látogatása alatt.

Ferenc pápa azt is kikötötte, hogy milyen színűek legyenek a székek a látogatásakor

A pápa kérésére az április végi magyarországi látogatására készülő trónusok egyszerűek és világos színűek lesznek.

Azoknak a trónusoknak, amelyeket a pápa használ majd, magasabb lesz a háttámlájuk, és mindegyikbe belegravírozzák a Vatikán címerét.

A Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatására készülő székek egyike a Gödi Piarista Szakmunkásképző asztalosműhelyében. Forrás: MTI/Kovács Attila

A székek nyárfából, kőrisből és tölgyfából készülnek, huszonegy darab szék készül a pápalátogatás helyszíneire.

Európai focicsapatnak is szurkol a pápa

Ferenc pápa elsősorban az argentin első osztályú San Lorenzo elkötelezett szurkolójának vallja magát.

2008 óta hivatalos tagsággal is rendelkezik, s állítása szerint pápai teendőit megelőzően, amíg ideje engedte, egyetlen hazai mérkőzést sem mulasztott el.

A San Lorenzo csapata, vagyis a "hollók", Ferenc pápa pápaságának 10. évfordulójának tiszteletére egy erre emlékeztető rajzzal a mezükön léptek pályára.

San Lorenzo-szurkolók egy óriási molinót terítenek ki Ferenc pápa képével a San Lorenzo és a Boca Juniors közötti mérkőzés előtt 2023.április 12-én Forrás: NurPhoto via AFP/Matías Baglietto/NurPhoto/Matias Baglietto

A pápa, ahogy a legtöbb argentin fiú, gyerekkorában arról álmodott, hogy profi focista, válogatott lesz, de ez nem adatott meg neki. Egy 2015-ös interjúban elismerte, gyakran kiosont otthonról, hogy futballozhasson az osztálytársaival, de nem tartozott a jobbak közé.

Ferenc pápa az argentin San Lorenzo mezével 2014-ben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A korábbi szomszédai még 2013-ban azt mondták róla, egyszer akkorát rúgott a labdába, hogy betört egy ablakot. Ám ahelyett, hogy elbújt volna, bekopogott a ház ajtaján, és bevallotta, ő a "tettes".

Az európai focit kedvelők szempontjából viszont érdekes, hogy Olaszországban a pápa a Juventus sikereiért szorít, de állítólag kedveli a spanyol Barcelonát is.

Gyerekkorában imádott táncolni

Ferenc pápa nagyon szeretett fiatalkorában táncolni; ez két hagyományos argentin stílusban, a tangóban és a milongában mutatkozott meg.

Ezek a pápa kedvenc filmjei

Ferenc pápa számos vele készült interjúban vallott a filmművészet iránti szeretetéről, gyakorta filmes példával megvilágítva egy-egy lelki állapot vagy társadalmi jelenség feloldási lehetőségét.

A Szentatya világnézetét jelentősen alakították a gyerekkorában látott filmek, elsősorban az olasz neorealizmus elesett emberi sorsokat bemutató alkotásai – ahogy az is, hogy a szintén mozirajongó XXIII. János pápa mintájára Ferenc pápa saját filmarchívumot hozna létre, hogy segítse megőrizni az utókornak a filmörökség "magas vallási, művészi és emberi minőségű" alkotásait.

Róma, nyílt város Forrás: Minerva Film

Négy kedvenc filmje közül 3 olasz rendező alkotása (Országúton – Fellini; Az élet szép – Benigni; Róma, nyílt város – Rossellini). Az egyetlen nem olasz film pedig egy igazi dán remekmű, a „Babette lakomája."

Milyen könyveket olvas a pápa?

Ferenc pápa az irodalomnak is nagy fogyasztója. Az orosz irodalom, és azon belül Dosztojevszkij művei, amelyekből a legtöbbet merített élete során, de az olasz költő és regényíró, Manzoni A jegyesek című regénye is a kedvencei közé tartozik.

Állítólag Dantétól Az isteni színjátékot háromszor is elolvasta; de saját bevallása szerint nagyon különböző szerzőktől, nagyon különböző műveket kedvel.

A teljesség igénye nélkül például Friedrich Hölderlin német költő művei, Gerard Manley Hopkins jezsuita költő alkotásai és Jorge Luis Borges argentin fikcionista művei is közel állnak hozzá.

Közel 1700 darabból álló CD-gyűjteménye van a Vatikánban

Ferenc pápa közel 1700 CD-ből álló gyűjteményt hozott létre a Vatikánban, többek között klasszikus tangódarabok és Elvis Presley zenéi is megtalálhatóak a lemezek között.

Gianfranco Ravasi bíboros, a kultúráért felelős pápai tanács elnöke szerint a gyűjtemény nagy része klasszikus zene, például Mozart-teljes a Deutsche Grammophon előadásában, Beethoventől is megvan majdnem minden, Bach egyes művei pedig több előadásban is.

Ferenc pápa közel 1700 CD-ből álló gyűjteményt hozott létre a Vatikánban, többek között klasszikus tangódarabok és Elvis Presley zenéi is megtalálhatóak a lemezek között. A képen Elvis Presley koncertje a Mississippi-Alabama Fairgroundsban 1956-ban Forrás: Wikipedia

Ravasi szerint Ferenc pápa jegyzeteket is ír a CD-khez, ha valamelyik különösen tetszik neki.

Hobbijai közül ez képezi a legnagyobb közös metszetet elődjével, a szintén komolyzene-fanatikus XVI. Benedek pápával. Életrajzi könyvéből kiderül, hogy a pápa gyerekkorában édesanyjával gyakran hallgatott operákat a rádióban.

Joseph Ratzingerrel közös kedvencük Mozart. A pápa kiemelte az ,,Et Incarnatus est" (És megtestesült) művét. Azt mondta róla: „Felülmúlhatatlan! Istenhez vezet!"

1990 óta nem nézett televíziót

Ferenc pápa már közel 33 éve, egészen pontosan 1990. július 15-e óta nem néz televíziót, akkor a Kármelhegyi Boldogasszonynak ígérte meg, hogy nem fog többet tévézni.

Az ő szavaival élve: „Nem nekem való."

Kedvenc csapatát sem tudja így követni, ezért a San Lorenzo eredményeit egy svájci gárdistával szokta megbeszélni.

A pápa repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren. Hivatalos fogadtatását követően a pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja, majd az egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheti a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható itt.

A cikk írásához felhasznált források: Világgazdaság;bunteto.com; Corrierre della sera; 777blog; Blikk; Index

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!