A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Eva Kaili a korrupciós botrány ellenére visszatérne az Európai Parlamentbe

Eva Kaili  Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament is seen ahead of the confidence vote to the government of prime minister George
ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04: Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December. (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi szocialista alelnöke, aki a korrupciós és befolyásszerzési botrány egyik fő gyanúsítottja, hamarosan a házi őrizetének a feloldását fogja kérni, ugyanis újra európai parlamenti képviselőként szeretne dolgozni – közölték ügyvédei a Politico brüsszeli hírportállal. Mint arra a cikk is felhívta a figyelmet az EP sajtóosztályának közleménye alapján, erre azért van lehetősége, mert a meggyanúsított képviselők az EP tagjai maradtak, a tisztséggel járó valamennyi joggal. 
Vágólapra másolva!

Ami azt jelenti, hogy mindannyian az EU költségvetéséből kapnak fizetést, és továbbra is szavazhatnak, ha megjelennek a parlamentben.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben. A vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt.

Eva Kaili Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Vladimir Rys

A házi őrizet esetleges hátrahagyásával Kaili nincs egyedül, ugyanis a vizsgálatban érintett két másik európai parlamenti képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino ugyancsak ennek feloldását kérte. Keddtől Tarabellának már nem kell elektronikus karperecet viselnie, és elhagyhatja a házi őrizetet, bár bizonyos feltételek mellett - írja a Magyar Nemzet.

A három politikus annak ellenére kerülhet tehát szabadlábra, hogy továbbra is korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják őket.

Ahhoz, hogy a politikusok visszatérhessenek a Parlamentbe „csupán” meg kell győzniük a hatóságokat arról, hogy a továbbiakban nem kell őket otthonukban fogva tartani – tehát nem áll fent a menekülés vagy bizonyíték eltüntetésének veszélye.

Utóbbi különösen veszélyes Kaili esetében, hiszen a letartóztatások hírére apja egyszer már megpróbált készpénzzel teli bőröndöket elrejteni.

Ha vissza is térnek az EP-be, a képviselőket a botrány nyomán kizárták a szocialisták és demokraták parlamenti frakciójából, sőt a frakció elmondása szerint nem is kívánják őket visszavenni.

Iratxe García Perez, az Európai Parlament szocialisták és demokraták képviselőcsoportjának elnöke a visszatérésükről a Politicónak mint fogalmazott: „Ezek az emberek nem tagjai a frakciónknak, így nem tudok erről semmit, de a frakció semmit sem fog tenni az ügyükben.” A lapnak a többi EP-frakció nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!