Mi van most Oroszországban?

Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
Members of Wagner group stand on the balcony of the circus building in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az élet lassan visszaáll a normális kerékvágásba Oroszországban a Wagner zsoldossereg szombati puccskísérlete után, feloldották a terrorellenes intézkedések nyomán bevezetett korlátozásokat. A magánhadsereg sorsáról azonban még korai beszélni. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szoros szövetségese pénteken este egy feldúlt videóban bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Reggelre a zsoldosai elfoglalták Rostov-on-Don városában levő összes katonai létesítményt, és megindultak Moszkva felé.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai és moszkvai területi igazgatósága megszüntette a terrorellenes műveleti rendszert a moszkvai régió területén – közölte hétfőn az orosz terrorellenes bizottság.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a terrorellenes intézkedések bevezetésére azután került sor, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója pénteken este egy feldúlt videóban bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Felhívásában arra kérte a Wagner-zsoldosokat és az orosz katonákat, hogy csatlakozzanak az ügyéhez. Június 24-én éjjel a Wagner-csoport harcosai elfoglalták az orosz Déli Katonai Körzet központját Rosztov-na-Donban, és a zsoldoshadsereg konvoja megindult Moszkva felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a "wagneristák" akcióit bűnös kalandnak nevezte, Prigozsin ellen pedig fegyveres felkelés szervezése miatt büntetőeljárás indult. Mint mondta, bármire képes az Orosz Föderáció és az alkotmány védelmének érdekében.

Arról is szólt az orosz elnök, hogy parancsba adta az orosz szerveknek, hogy fegyveresen számoljanak le a zendülőkkel és ellenállókkal.

Terrorellenes műveletet hirdettek Moszkvában, a moszkvai régióban és a voronyezsi régióban, a feltételezett haditechnikai felszerelésekkel megindult konvoj útvonala mentén fekvő régiókban.

A terroellenes intézkedések egy sor korlátozást tartalmaztak, több rendezvényt elhalasztottak.

– közölte hétfőn a terrorellenes bizottság.

Szergej Szobjanyin, a főváros polgármestere szintén bejelentette, hogy minden további korlátozást megszüntetnek, ugyanakkor a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánította.

Szombaton a Wagner-csoport puccskísérletének rendezése érdekében Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytatott a Wagner vezérével, Jevgenyij Prigozsinnal, és az a megállapodás született, hogy a zsoldossereg konvoja visszafordul, Prigozsin pedig Fehéroroszországba távozik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte, ejtették a Prigozsin elleni vádakat. Hétfőn azonban egy, a főügyészséghez közel álló forrás arról számolt be a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy nem szüntették meg a nyomozást a Jevgenyij Prigozsin elleni büntetőügyben.

A Kommerszant című napilap hétfőn szintén arról számolt be, hogy június 26-án reggelig

nem szüntették meg a fegyveres lázadás megszervezésével kapcsolatos büntetőeljárást, amelynek Prigozsin a főszereplője, és hogy az ügyet továbbra is az FSZB vizsgálja.

A Wagner kilátásairól még korai beszélni

A Kreml szombaton azt jelentette be, hogy azok a Wagner-csapatok, amelyek nem vettek részt a lázadásban, szerződést köthetnek a védelmi minisztériummal, és azokat, akik csatlakoztak a konvojhoz, nem fogják felelősségre vonni.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője Forrás: AFP/Handout

Az orosz parlament alsóháza, a Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov hétfőn arról számolt be, hogy előkészítik a katonai magánvállalatok (PMC-k) tevékenységéről szóló törvénytervezetet. Megjegyezte azt is, hogy

A Wagner-csoport kilátásairól még korai lenne beszélni.

A puccskísérlettel kapcsolatban a The New York Times amerikai lap arról ír, hogy Ukrajna minden bizonnyal igyekszik majd „kihasználni a káoszt, amit Prigozsin okozott”, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy amerikai tisztviselők és független elemzők szerint nem tűnt úgy, hogy a Wagner lázadása biztonsági réseket okozott volna az oroszoknál, és nem befolyásolta az ukrajnai eseményeket sem.

– fogalmaz az amerikai lap.

Az amerikai külügyminiszter szerint szintén korai lenne megmondani, hogy az elmúlt napok oroszországi eseményei milyen változásokat hoznak, mindenesetre megjegyzi, hogy azok mutatják a repedéseket az "oroszországi homlokzaton".

Wagner-harcos Rosztov-na-Don-ban Forrás: AFP/Roman Romokhov

Antony Blinken vasárnap több országos televíziónak adott interjúban fejtette ki, hogy a történtek rendkívüliek, és kérdéseket vetnek fel az orosz agresszió mögötti moszkvai érveket illetően. Hozzátette, maga Jevgenyij Prigozsin fogalmazta meg a kétségeket a háború indokoltságát illetően, egyben megkérdőjelezve Vlagyimir Putyin befolyását, tekintélyét.

Orosz elemzők szerint azonban a lázadást sem a politikai elit, sem a közvélemény nem támogatta.

"Oroszország bemutatta a világnak a modelljét és lehetőségét annak, hogy minimális károkkal elnyomjon egy felkelést.

- mondta Denisz Baturin krími politikai elemző a RIA Novosztyi orosz hírügyökségnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!