Brutális hőhullám ölt meg több mint 100 embert Mexikóban

Third Heatwave Affects Mexico City Mexico City Monument to the Revolution heat wave public health dancing fountains families children high temperature alert Horizontal ENTERTAINMENT
June 3, 2023, Mexico City, Mexico: Families and children flock to the dancing fountains to cool off at the Monument to the Revolution before the arrival of the third heat wave in Mexico City. on June 3, 2023 in Mexico City, Mexico (Photo by Luis Barron / Eyepix Group). (Photo by Eyepix/NurPhoto) (Photo by Eyepix / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 100 ember halálát okozta a Mexikót három hete sújtó, 40 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletekkel járó hőhullám - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban enyhült a forróság az esős évszak beköszöntével, de egyes észak-mexikói városokban még mindig nagy a hőség, a Sonora állambeli Aconchi városban például szerdán 49 Celsius-fokot mértek.

A legtöbben - hatvankilencen - június 18. és 24. között haltak meg. A halálos áldozatok csaknem mindannyian hőgutát kaptak, egyesek kiszáradásban haltak meg.

A halálesetek 64 százaléka az amerikai Texas állammal határos Nuevo Léon államban történt, a többi eset zömét a Mexikói-öböl partja mentén elterülő Tamaulipas és Veracruz államban regisztrálták.

Gyerekek játszanak egy szökőkútban Mexikóváros egyik terén Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

A hőségben rekordot döntött az áramfogyasztás, ami miatt a hatóságok kénytelenek voltak felfüggeszteni az oktatást egyes iskolákban, és áramszünetek is előfordultak.

A hatóságok adatai szerint az év eleje óta Mexikóban 112 ember halt meg a hőséggel összefüggésben, háromszor annyi, mint a múlt év hasonló időszakában.

A tragédiában közrejátszott, hogy késett az esős időszak, amely általában már június közepétől enyhülést hoz.

Már több mint 100 halálos áldozata van a hőségnek Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a múlt héten még a "szenzációhajhász" sajtót vádolta azzal, hogy eltúlozza a hőhullám következményeit a magas halálozási számokkal. Egyes hírközlő eszközök szerint némelyek azért haltak meg, mert az áramhiány miatt nem működött otthonukban a klímaberendezés. Obrador annak híve, hogy az áramszolgáltatás maradjon szigorúan állami kézben - írja az AP hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről