Orbán Viktor: Egy boldog és gazdag Szerbiában vagyunk érdekeltek

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; BRNABIC, Ana; VUCIC, Aleksandar
Palics, 2023. június 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (j2) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (b2) és Orbán Viktor kormányfőt (b) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Amikor összekapcsoljuk ezt a két különböző országot, akkor hatalmas energiák fognak felszabadulni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Palicson, miután részt vett a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülésén. A magyar kormányfő kifejtette, hogy ma mindenki arról beszél, hogy ki kivel nem működik együtt. Ezzel szemben mi minél több országgal szeretnénk együttműködni, így Szerbiával is, fantasztikus lehetőségek előtt állunk - tette hozzá. Novák Katalin köztársasági elnök kifejtette, hogy az elmúlt évtized a magyar-szerb kapcsolatok aranykora volt, és most egy új fejezetet nyitottak meg a stratégiai együttműködési tanács létrehozásával.
Vágólapra másolva!

-mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint a két nép DNS-ében vannak közös pontok, így a szabadság és a függetlenség szeretete. 32. alkalommal találkozott Orbán Viktor Vucic elnökkel - ismertette a magyar kormányfő. Jól emlékszem az első találkozókra, amikor a múltról is beszéltünk, és az ahhoz való viszonyról.

Amikor összekapcsoljuk ezt a két különböző országot, akkor hatalmas energiák fognak felszabadulni - mondta Orbán Viktor.

Ma mindenki arról beszél, hogy ki kivel nem működik együtt. Ezzel szemben mi minél több országgal szeretnénk együttműködni, így Szerbiával is. Fantasztikus lehetőségek előtt állunk - fejtette ki Orbán Viktor.

Nem lehet legitim választásként elfogadni a legutóbbi koszovói önkormányzati választás eredményét, amikor 4 százalék volt a részvétel - ismertette a kormányfő. Orbán Viktor javaslatot tett Szerbiának arra, hogy adják vissza azt a három koszovói rendőrt, akit most őrizetben tartanak.

Novák Katalin: Aranykor volt az elmúlt évtized

Szegediként különösen megtisztelő számomra, hogy itt lehetek Palicson – mondta Novák Katalin. A magyar államfő örömtelinek nevezte, hogy egy szomszédos baráti néppel lehet együtt. Eddiginél erősebb és tartalmasabb magyar-szerb kapcsolatokra van szükség. Külön megköszönte Áder Jánosnak, hogy sokat tett a magyar-szerb kapcsolatok új pályára állításában. Ismét kifejezte részvétét a magyar államfő a szerbiai iskolai lövöldözés áldozatainak családtagjainak. Beszámolt arról is, hogy segítünk ott ahol tudunk, így a legutóbbi szerbiai árvíz esetében is ez megtörtént.

Mi hosszútávon kívánjuk megalapozni a szerb-magyar együttműködést, hogy ez megkérdőjelezhetetlen legyen – tette hozzá. Két szabadságszerető és szuverén nemzet együttműködése a két nép kapcsolata. A 12 megalakult munkacsoporttól kézzelfogható eredményeket várnak.

Novák Katalin az ukrajnai háborúról azt mondta, hogy az nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni országokról.

A Nyugat-Balkánon békére és biztonságra van szükség, mert ez mindnyájunk érdeke –

tette hozzá. Szerbia továbbra is számíthat ránk, hogy támogatjuk az uniós tagságát, mivel az ország Európához tartozik – fejtette ki a magyar államfő.

Ezen a téren készek vagyunk átadni a pozitív tapasztalatainkat Szerbiának – fejtette ki az államfő. Beszámolt arról is, hogy Magyarországon nőtt a házasságkötések és a születések száma. A demográfiai tél elleni küzdelemben is szorosra fűzzük a kapcsolatunkat.

Novák Katalin kérdésre elmondta, hogy Vucic elnök ismételten ott lesz a budapesti demográfiai csúcstalálkozón

Vucic: Történelmi lépés történt

Aleksandar Vucic Szerbia államfője arról beszélt, hogy történelmi lépést tett meg a két ország. A stratégiai együttműködési tanácsi ülésen Orbán Viktor magyar kormányfő is azt mondta, hogy átléptünk egy vonalat - ismertette a szerb elnök. Történelmi szinten a mostani kapcsolatunk politikai és emberi szinten a legmagasabban van - tette hozzá. Szólt arról is, hogy 10 év alatt megötszöröződött a szerb-magyar gazdasági kapcsolat volumene.

Vucic elmondta, hogy Szerbia a jövőben is meg kívánja tartani a függetlenségét a katonai tömböktől, és ezért is fontos a most aláírt katonai együttműködés Szerbia számára egy NATO-tagországgal.

Az energetika területén nagyon hálásak vagyunk Magyarországnak, hogy télen sikerült elegendő gázhoz jutnia az országunknak - mondta Vucic. Ismertetése szerint több mint 500 millió köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik Szerbia. 91 napra szólnak a szerb kőolajtartalékok - tette hozzá.

Életfontosságú projektektől tárgyaltak kedden, így a Budapest-Belgrád vasútvonalról, valamint egy új határátkelő építéséről.

Vucic beszélt arról is, hogy közös külképviseleteket is létesítenek majd. Beszámolt arról, hogy 12 területen mostantól folyamatosan tárgyalások lesznek - tette hozzá.

A magyar nép is számíthat ránk itt Szerbiában, hogy őszinte barátok vagyunk - tette hozzá. A szerb elnök köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, hogy idáig jutottak a kapcsolatok.

A koszovói helyzetről azt mondta a szerb elnök, hogy nehéz a helyzet. Amíg minden letartóztatott szerbet nem engednek szabadon a koszovói hatóságok, addig nem tárgyalok a koszovói kormányfővel - mondta Vucic egy kérdésre.

Ana Brnabic szerb kormányfő arról beszélt, hogy nem könnyen jött létre a mostani jó kapcsolat a két ország között. Semmilyen más országgal nincsen ilyen együttműködésük, mint ami kedden írtak alá. A szerb miniszterelnök úgy látja, történelmi szinten sikerült kiépíteni a barátságot a két nép között.

Külön kiemelte, hogy a szerbiai árvíz során elsőként Magyarország adott segítséget.

Csúcstalálkozó Palicson

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a vajdasági Palicson részt vett a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanácson Novák Katalin köztársasági elnök, Aleksandar Vucic szerb államfő és Ana Brnabic szerb miniszterelnök társaságában. A magyar kormányból szinte mindenki részt vett a tanácson.

A tájékoztató előtt több kétoldalú megállapodást írtak alá a magyar és szerb miniszterek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (j2) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (b2) és Orbán Viktor kormányfőt (b) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

- fogalmazott havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI beszámolója szerint.

Megállapodások

A kormány korábbi határozata szerint módosulhat a két ország között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás. A szöveg véglegesítése után azt benyújtják az Országgyűléshez, a törvényjavaslat előadójának Pintér Sándor belügyminisztert jelölte ki a kormányfő.

Határozat született a védelem terén folytatott stratégiai szintű megerősített együttműködésről is. Erről nem lesz parlamenti döntés, a hivatalos megállapodást rendeletben hirdetik majd ki a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök maga döntött úgy, hogy felhatalmazza építési és közlekedési miniszterét a közúti infrastruktúra-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodás véglegesítésére. Lázár Jánosnak a szöveget a magállapodás után haladéktalanul be kell terjesztenie a kormány elé, amely arról szintén rendeletben dönt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről