Történelemhamisítással vádoltak meg egy múzeumot az egyiptomi hatóságok

Vágólapra másolva!
Egy holland múzeum régészeinek megtiltották, hogy ásatásokat végezzenek egy kulcsfontosságú egyiptomi helyszínen egy olyan kiállítás miatt, amely az ókori Egyiptom fekete zenészekre gyakorolt hatását mutatta be. Az egyiptomi hatóságok történelemhamisítással vádolják a múzeumot.
Vágólapra másolva!

A leideni Nemzeti Régiségek Múzeumát az egyiptomi hatóságok történelemhamisítással vádolták meg - írta a BBC.

A felháborodást keltő kiállítás címe -

Egyiptom a hip hopban, a jazzben, a soulban és a funkban

- és azt kívánja bemutatni, hogy az ókori Egyiptom és Núbia több mint 70 éve tagadhatatlanul inspirációs forrás az afrikai származású zenészek számára.

A kiállításon olyan fényképek és zenei videók láthatók, amelyeken Beyoncé és Rihanna is megjelent Nofertiti királynőként; Nas modern szobra, amely Tutanhamon király híres arany maszkja alapján készült; Sun Ra több egyiptomi ihletésű jelmeze; valamint Nina Simone-tól és Fela Kutitól kezdve Erykah Badun át Lauryn Hillig számos művészt ihletett meg az egyiptomi kultúra.

A kiállítás azt is vizsgálja, hogy a tudományos kutatások mit tártak fel az ókori Egyiptomról és Núbiáról, és megvitatja, hogyan vizsgálták őket eurocentrikus és afrocentrikus szemszögből.

A múlt hónapban azonban az egyiptomi média arról számolt be, hogy a kiállítás feldühített egy helyi régiségszakértőt, aki szerint a kiállítás az "afrocentrikus elméletet" támogatja.

A múzeum "alaptalannak" nevezte az érvelést, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy régészeit kitiltották egy fontos egyiptomi ásatási helyszínről.

A múzeum azt is közölte, hogy a kiállítás megnyitása óta a közösségi médián keresztül rasszista és sértő megjegyzéseket kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!