A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bajban van Joe Biden

Vágólapra másolva!
A hagyományos lőszerek hiánya miatt küld az Egyesült Államok Ukrajna számára ENSZ-egyezmény által tiltott kazettás lőszereket - így kellett magyarázkodnia Joe Biden elnöknek pénteken, miután kormánya újabb, ezúttal 800 millió dollár (mintegy 480 milliárd forint) értékű katonai támogatást jelentett be.
Vágólapra másolva!

Joe Biden nehéz döntésnek nevezte a hozzájárulás megadását a vitatott eszközök szállításához, de hozzátette, hogy meggyőzték őt ennek szükségességéről, mert Ukrajnának szüksége van lőszerre az orosz erők elleni támadáshoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Zelenszkij kihisztizte a kazettás bombákat Ukrajnának.

- magyarázkodott az elnök, hozzátette, hogy átmeneti időszakra fogadta el a védelmi minisztérium javaslatát a kazettás eszközök ukrajnai szállítására, ameddig az Egyesült Államok nem lesz képes több 155 milliméteres lőszert legyártani.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékese pénteken azt mondta, hogy a vitatott lőszerek szállításának elsődleges oka, hogy segítsenek az ukrán erők számára áttörni az orosz védelmi vonalakon. Colin Cahl, a Pentagon védelempolitikáért felelős államtitkára elismerte, hogy az ukrán ellentámadás "kicsit lassabban halad, mint sokan remélték".

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a kazettás lőszerek Ukrajnába való küldéséről szóló amerikai döntésről beszélt a napi sajtótájékoztatón Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Drew Angerer

Előzőleg az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján a lőszerekkel kapcsolatos aggályokról azt mondta, hogy az amerikai adminisztráció egyeztetett a szövetségesek és partnerek képviselőivel.

Jake Sullivan egyebek közt azzal érvelt, hogy Oroszország kazettás lőszert polgári lakosság ellen is bevet, és a háború kezdete óta alkalmaz ilyen eszközöket, az ukrán erők viszont az ország területének védelmében használják majd, és "minimalizálják" a polgári lakosságot fenyegető kockázatot a kazettás bombák bevetése miatt.

Jake Sullivan kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog háborúba keveredni Oroszországgal, és nem bocsát Ukrajna rendelkezésére fegyvert ahhoz, hogy azt saját területén kívül használja fel - bár erre nyilvánvalóan semmi garancia nincs. Az amerikai fegyverszállítmány bejelentése előtt az ENSZ főtitkárának szóvivőhelyettese közölte, hogy továbbra sem támogatják a kazettás lőszerek (cluster munitions) alkalmazását. Farhan Haq elmondta, hogy

Antonio Guterres kiáll a kazettás eszközök betiltásáról szóló ENSZ-egyezmény mellett

(Convention on Cluster Munitions - CCM), amit 15 éve kötöttek, és amelyhez a világ több mint 110 országa csatlakozott.

Az aláírók között ugyanakkor nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

A DPICM (dual-purpose improved conventional munition), az úgynevezett kazettás lőszer a bevetéskor számos további apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva ezzel a pusztító hatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!