Újra terroristák törtek be, véres harcok vannak Izraelben, szárazföldön is megindulhat az izraeli hadsereg Gáza ellen

palesztin, izrael, konfliktus, fegyver, rombolás, támadás, 2023. 10. 08.
GAZA CITY, GAZA - OCTOBER 08: Smoke and flames rise in Burc Vatan shopping mall after bombing of Israeli forces with warplanes as clashes continue between Israeli forces and Palestinian armed groups at various locations of Gaza on October 08, 2023 in Gaza City, Gaza. Israeli warplanes bombed various locations in the besieged Gaza Strip, witnesses said Sunday. Ali Jadallah / Anadolu Agency (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre véresebb harcok dúlnak Izraelben, azt követően, hogy a palesztin terroristák megtámadták az országot több ezer rakétával. Az áldozatok pontos számát még nem lehet tudni pontosan a folyamatos harcok miatt. Nagyon kritikus a helyzet, mert ez a támadás minden tekintetben más az eddigieknél. Egyre hangosabban kérik az izraeli törvényhozók és politikusok a teljes körű szárazföldi invázió megindítását a 2 millió lakossal rendelkező terroristafészek, a Gázai övezet ellen.
Vágólapra másolva!

A palesztin terroristák és a Hamász több ezer rakétát lőttek Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. Több száz katona és civil meghalt a véres támadásban. A média jelentése szerint több ezerre tehető a sebesültek száma. A terroristák a rakétatámadás alatt több mint 100 embert túszul ejtettek. Válaszul a támadásra az izraeli védelmi erők célzottan elkezdték likvidálni a terrorista csapatokat, továbbá vadászgépekkel és egyéb precíziós eszközökkel bombázni a Gázai övezetet.

Füst és lángok szállnak fel a Burc Vatan bevásárlóközpontban az izraeli erők harci repülőgépeinek bombázása után 2023. október 8-án Gáza városában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ali Jadallah

Mindezek mellett a hatóságok egész Izrael területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot.

Az izraeli erők és a palesztin fegyveresek közötti összecsapások Dél-Izrael több részén is tartanak a médiajelentések szerint. A Haaretz beszámolója szerint az izraeli erők 10 fegyveres harcossal vívtak harcot egy rendőrőrsnél a gázai határhoz közeli Szderótban, bár a területet a jelentés szerint már izraeli ellenőrzés alatt tartják.

Az izraeli védelmi erők szerint az éjszaka folyamán visszavették az ellenőrzést a déli területek többsége felett, de hozzátették, hogy az összecsapások folytatódtak a szintén a gázai határhoz közeli Be'eriben, Szderótban és négy másik, általa nem részletezett déli helyszínen. Kfar Aza - egy másik, a gázai határhoz közeli terület - lakói még mindig az otthonaikban barikádozzák el magukat, és várják a segítséget - írja a Haaretz.

Több száz ember meghalt, több ezren megsebesültek. Az áldozatok pontos számát nem lehet tudni, a folyamatos tűzharcok miatt. A palesztin fegyveresek több mint 100 embert túszul ejtettek, köztük számos izraeli katonát.

A jelentések szerint több mint 400 palesztin fegyverest öltek meg Dél-Izraelben és a Gázai övezetben, és többtucatnyi embert fogtak el - idézte az IDF szóvivőjét a Times of Israel.

Izrael törökországi nagykövetsége közölte az izraeli egészségügyi minisztérium adatait idézve, hogy legalább 300 izraeli is meghalt. A palesztin tisztviselők a mai napon közölték, hogy az izraeli légicsapások legalább 313 ember halálát okozták a Gázai övezetben.

Közben izraeli tisztviselők azt mondták, hogy az ország "még mindig háborúban áll". Ígéretet tettek arra, hogy visszaszerzik az ellenőrzést a Hamász által elfoglalt területek felett.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Miután a Hezbollah ma reggel korlátozott tüzérségi és rakétacsapásokat mért izraeli állásokra, a helyzet Libanon déli határán egyelőre nyugodt a beszámolók szerint. Az izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódása súlyos veszélyt jelent Dél-Libanonban és az egész országban.

A Hezbollah, amely Iránhoz hasonlóan Izrael elpusztítása mellett kötelezte el magát, tegnap gratulált a Hamásznak az izraeli terület elleni támadásaihoz, és azt mondta, hogy "szorosan figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket".

A terroristák nagy hatótávolságú rakétákkal rendelkeznek, amelyek mélyen izraeli területre csapódhatnak.

Izrael már erősítést küldött északi határához. Arra utaló célzást tettek, hogy hosszú konfliktusra terveznek, és egy átfogó szárazföldi offenzíva várható a Gázai övezetben.

A Hamász fegyveres szárnya ma reggel közölte, hogy nyilvánosságra hozza az elfogott izraeli katonák és civilek számát. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint 313 ember halt meg az izraeli légicsapásokban - írja a BBC.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ali Jadallah

Világszerte a palesztin diaszpóra őrjöngve tombolni kezdett, és Berlintől Párizson át az Egyesült Államokig éltették a terrorista támadást elkövetőket.

A tüntetések és a felvonulások hamar antiszemita rigmusokba csaptak át, ahol változatos, a zsidókat szidó kijelentéseket tettek. Berlin utcáin többek között a palesztin migránsok azt ordibálták, hogy "mocskos zsidók!".

Izrael és a Hamász között évtizedek óta feszültség, támadások és háborúk dúlnak. Azonban minden tekintetben elmondható, hogy a mostani támadás rendkívülinek és másnak minősül az egyre több túsz és az áldozatok növekvő száma miatt. A konfliktus dinamikája most még annyiban is más, hogy magába rejti annak a lehetőségét, hogy egy kiterjedt és széles háborúba torkoljon a konfliktus. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre hatalmas nyomás nehezedik, mivel az izraeli politikusok határozott és kemény fellépést követelnek a palesztin terroristák ellen.

Elképzelhető, hogy Izrael egy nagyobb szárazföldi offenzívát indít a Gázai övezetben, akárcsak a 2005-ös csapatkivonást megelőzően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről