A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elmaradt a kormánybuktatás Csehországban

Czech And Polish Prime Ministers Meet In Katowice, Poland poland polish katowice silesia czech czechia Czechish Petr Fiala Czech Prime Minister International Congress Center July 20 2023 intergovernmental consultation Horizontal EUROPE EUROPEAN POLITICS P
Petr Fiala
Vágólapra másolva!
Nem sikerült megbuktatnia a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép, ötpárti koalíciós kormányt.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Igen - Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalomnak a kormány ellen kedden benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a jelen lévő 181 képviselőből csak 85 támogatta, míg 96-an ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

Továbbra is hatalmon marad Petr Fiala kormánya Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez gyakorlatilag eleve ki volt zárva, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 91 képviselője van, míg egy, az ANO mozgalmat elhagyó képviselő független.

A Fiala-kormány ellen ez volt a harmadik, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben, a második idén januárban végződött sikertelenül.
A cseh kormányok ellen az ország megalakulása (1993) óta eddig összesen 18 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában - az első cseh európai uniós elnökség idején - így buktatták meg a Miroslav Topolánek kormányfő vezette jobbközép kabinetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!