Tűz ütött ki egy kompon a Fülöp-szigeteknél, sokan meghaltak

komp, Fülöp-szigetek
Basilan tartomány, 2023. március 30. A Hadji Muhtamad önkormányzat (HMM) információs irodája által közradott kép az MV Lady Mary Joy 3 elnevezésű kompról, amely kigyulladt a Manilától 885 kilométerre délre, a Basilan tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében 2023. március 30-án hajnalban. A tűzben legkevesebb 12 ember életét vesztette. A hatósági közlemény szerint 195 utast és a legénység 35 tagját sikerült kimenteni, közülük kilencen szenvedtek sérüléseket. MTI/EPA/HMM
Vágólapra másolva!
Harmincegyre emelkedett a Fülöp-szigetek déli részén közlekedő kompon kitört tűz halálos áldozatainak száma - jelentette be csütörtökön Jim Hataman, az ország déli észén lévő Basilan tartomány kormányzója.
Vágólapra másolva!

Az MV Lady Mary Joy 3 elnevezésű hajón, amely Manilától 885 kilométerre délre, a tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében, szerda éjjel gyulladt ki, több mint 240-en utaztak.

A hatósági közlemény szerint 195 utast és a legénység 35 tagját sikerült kimenteni, közülük kilencen szenvedtek sérüléseket a tűzben.

A Fülöp-szigeteki parti őrség által közradott képen vízsugárral locsolják az MV Lady Mary Joy 3 kompot, amely kigyulladt a Manilától 885 kilométerre délre, a Basilan tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében 2023. március 30-án hajnalban Forrás: MTI/EPA/Fülöp-Szigeteki Parti Őrség

A komp a Sulu tartománybeli Jolóból indult a déli kikötővárosba, Zamboangába. A tűz félúton ütött ki a hajón.

- közölte a parti őrség területi parancsnoka. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a tüzet, de néhány túlélő azt mondta, hogy a légkondicionált kabinokban csaptak fel a lángok.

Az MV Lady Mary Joy 3 nevű komp Baluk-Baluk-sziget közelében Forrás: MTI/EPA/Hmm

A halálos áldozatok közül néhányan a kompon lelték halálukat, mások a vízbe ugrottak a tűz elől menekülve, és megfulladtak - mondta a parancsnok.

A parti őrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a komp megfelelt-e a biztonsági követelményeknek és van-e nyoma olajszivárgásnak.

A Fülöp-szigeteken, amely több mint hétezer szigetből áll, a legfontosabb közlekedési mód a hajózás. 1987-ben a Fülöp-szigeteken következett be a békeidők eddigi legsúlyosabb tengeri katasztrófája, amikor egy utasszállító komp és egy olajszállító tanker ütközése miatt több mint négyezren haltak meg karácsony előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!