Vannak kérdések, amelyek nem maradhatnak megválaszolatlanul

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Vágólapra másolva!
Vannak ügyek, amelyeket az embereknek meg kell ismerniük, és vannak kérdéseik, amik nem maradhatnak megválaszolatlanul – fogalmazott az Origo megkeresésére, új podcastsorozata első epizódjának megjelenése után ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint a „Lomnici válaszol” sorozat legfőbb célja talán az, hogy közérthetően, „életszerűen" világítsa meg egyes közéleti események, nagy port kavart esetek elsőre esetleg száraznak tűnő közjogi, alkotmányos vetületeit – számos történésnek van ugyanis a politikai mellett ilyen kontextusa is. 
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán szerint közhely ugyan, de tény: „felgyorsult, modern világunkban lehetőleg valamennyi médiacsatornán érdemes eljutni a nézőkhöz, hallgatókhoz, és a ma már kommunikációs 'alapnak' számító online tér kiváló lehetőségeket biztosít erre."

A „Lomnici válaszol” podcastsorozat küldetésével kapcsolatban elmondta:

a nézők, hallgatók nem egy politikai oldal, hanem egy gyakorló jogász „szemüvegén" keresztül ismerhetnek meg bizonyos szempontokat,

„miközben tulajdonképpen közösen szerkesztjük az egyes adások menetét."

Elsősorban a baloldali értelmiségre jellemző, hogy kinyilatkoztat és meg akarja mondani az embereknek, hogy mit gondoljanak, hogyan kell szemlélni az egyes történéseket. A „Lomnici válaszol" célja ezzel ellentétben az – szögezte le az alkotmányjogász –, hogy az érdeklődők kíváncsiságát a kérdések megválaszolásával kielégítsék.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Lomnici válaszol c. műsorban Forrás: Kontextus

Fontos törekvése az alkotmányjogásznak, hogy

a műsorban több oldalról is megvilágítson egy-egy dilemmát, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy túlzottan egyoldalúvá váljon.

A cél az ismeretterjesztés, az elsőre talán kevésbé világos fogalmak, összefüggések megvilágítása „higgadt és tényszerűségre törekvő szakmai nézőpontból, a tények és érvek bemutatásával, elemzésével, ami nem zárja ki – sőt sokkal inkább feltételezi –, hogy mindez bátran felvállalt kulturális normák és morális értékrend közvetítésével történik" – fogalmazott Lomnici Zoltán.

 

A lomnicivalaszol@gmail.com címre befutó nézői kérdéseket témakörök szerint csoportosítják; azok aktualitása, jogi relevanciája és a kérdések száma alapján születik döntés arról, hogy egy adott héten miről legyen szó a Kontextus új podcastsorozatában. „Szempont az is, hogy olyan kérdéseket válogassunk össze, amelyekre máshol nem feltétlenül kaphattak választ a nézők, vagy mert túl összetettek, vagy mert túl szakmaiak – de mégis szélesebb érdeklődésre tartanak számot" – részletezte Lomnici Zoltán, hozzátéve: igyekeznek úgy válogatni a kérdésekből, hogy a műsornak ne csak eleje, közepe és vége, hanem logikus íve is legyen, amely az adás végére közelebb viszi a nézőt, a hallgatót a téma megértéséhez: „a kérdéscsokor és a válaszok egy teljes egésszé állnak össze, ez adja a műsor 'lelkét', lényegi tartalmát".

Az első adás témája a tavalyi budapesti Antifa-támadássorozat volt. „Mindenkit megráztak az események, bármilyen fejlemény van az ügyben,

az emberek emlékezetéből előtörnek a képsorok, ahogy csoportos elkövetők ártatlanokat támadtak meg és súlyos testi sérüléseket okoznak nekik.

Számos kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban" – mondta el ifj. Lomnici Zoltán. Úgy véli, amiatt „forró" ez a téma, mert az emberek úgy érzik, akár ők is célponttá válhattak volna, ráadásul nincsenek hozzászokva ilyen brutális agresszióhoz Magyarországon. „Ez mindenkinek megütötte az ingerküszöbét" – összegezte.

Az első adás tapasztalatairól szólva elmondta: a nézőket nyitottak, érdekli őket a politika és a jog kapcsolata, az alapvető ismereteken túl pedig érdeklődnek a mögöttes – jogi és egyéb – magyarázatok és összefüggések iránt. „Amíg csak létjogosultsága lesz a műsornak, törekszem megőrizni a lelkesedésemet és lendületemet, igyekszem feltárni a mindannyiunkat élénken foglalkoztató témákat, és megosztani perspektívámat a Kontextus csatorna nézőivel, hallgatóival" – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről