Peter Brighton elámult, amikor megtalálta az óriási jackfruitot. Már egy ideje figyelte, hogyan nő a farmján, az ausztráliai Queensland északi részén, és amikor eljött az ideje, hogy leszedje a fáról, már olyan nehéz volt, hogy két emberre volt szükség a munkához.
Meglepődtem, amikor levágtuk, és éreztem, hogy milyen nehéz. Megragadtam, a feleségem pedig levágta - egyedül nem tudtam volna megcsinálni, ketten kellettünk hozzá
- mondta.
A 45 kilogrammos súlyával ez a legnehezebb jackfruit, amelyet Brighton valaha termesztett trópusi gyümölcsfarmján. A második legnehezebb 38 kilogramm volt.
Ezek az óriásgyümölcsök valószínűleg borsos kereskedelmi árat értek volna el. Brighton szerint a jackfruitot gyakran 3 és 10 dollár (1000-3600 forint) közötti áron adják kilogrammonként, de időnként akár 15 dollárért (5400 forintért) is el lehet adni.
A farmer nem tudja pontosan, miért nőttek ilyen nagyra a jackfruitok, de gyanítja, hogy a talajban lévő mikrobákhoz van köze.
Nagy hívei vagyunk a biodinamikus gazdálkodásnak
- mondja.
Ez a gyümölcs általában átlagosan 20-30 kilogrammot nyom. A trópusi éghajlat szerves, gazdag talajokkal rendelkezik, amelyek tökéletesek a jackfruit számára. A jackfruit gyakori húspótló, de gyakran használják currykben, salátákban is - írta a Guardian.
Mivel egyre többen térnek át a növényi alapú étrendre, a kutatók úgy vélik, hogy a gyümölcsnek nagy jövője van. Fenntartható módon lehet termeszteni, nincs szükség annyi műtrágyára, mint más növényeknél.