Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sokan meghaltak Bangladesben és Indiában a Remal ciklon miatt

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 65 ember meghalt a Bangladesben és a szomszédos India partvidékén pusztító Remal ciklon okozta heves esőzések következtében - jelentették szerdán a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, trópusi ciklon csapott le a hétvégén a Bengáli-öbölben Banglades és a szomszédos India partvidékére. 

A bangladesi katasztrófavédelem közlése szerint az országban legkevesebb tizenheten haltak meg, többen vízbe fulladtak, mások halálát kidőlt fák vagy leszakadó elektromos vezetékek okozták.

Trópusi ciklon csapott le Bangladesre.
Fotó: AFPMunir Uz Zaman / AFP

A viharos széllökésekkel érkező trópusi ciklon vasárnap este csapott le a térségre, ahol áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. 

Azizur Rahman, a bangladesi meteorológiai szolgálat igazgatója szerint a különösen hosszú ideig pusztító ciklon az éghajlatváltozás következménye.

A bangladesi partvidéket gyakran sújtják a Bengáli-öbölben kialakuló trópusi ciklonok, amelyek az utóbbi évtizedekben több százezer ember halálát okozták.

Cyclone Remal In Bangladesh
Az utcákat elárasztotta a víz Bangladesben.
Fotó: Rehman Asad / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A múlt hónapban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be, és a hatóságok erdőtüzek veszélyére hívták fel a figyelmet.

India északkeleti részén 48 ember halt meg a Remal ciklon miatt. 

A helyzet Mizoram államban volt a legsúlyosabb, ahol a heves esőzés miatt egy kőbánya is beomlott, és a törmelékek 14 munkást temettek maguk alá - közölte a helyi kormányzat.

India Cyclone
Indiában a termőföldeket is elárasztotta a víz.
Fotó: AFP / Debajyoti Chakraborty/NurPhoto

Az indiai meteorológiai szolgálat szerint idén valószínűleg hosszabb és intenzívebb hőhullámok is várhatóak. Indiában a hőmérséklet több helyen is 45 fok fölé emelkedett május közepén. 

Kapcsolódó cikkek:


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről