A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Halálos tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre, több tízezren menekültek

Vágólapra másolva!
Brutális tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken, több ember meghalt, tízezrek kényszerültek elmenekülni az otthonukból.
Vágólapra másolva!

Elhagyta a Fülöp-szigeteket a pusztító Ewiniar tájfun. Az ország keleti partjainál tört be péntek este és néhány nap alatt végigsöpört a szigeten, majd északkelet felé tolódott el a szigetcsoporttól. Kedden még mintegy 130 kilométer/órás tartós széllel és 160 kilométer/órás széllökésekkel vonult tovább. A Japán Meteorológiai ügynökség riasztást adott ki. A tájfun valószínűleg szerdán eléri a Okinava tartományt - írja a The Japan News.

A tájfun legalább hét ember halálát okozta, főként kidőlt fák vagy az áradások végeztek a helyiekkel.

A tájfun irányváltása megkímélte a sűrűn lakott fővárost, Manilát. Sok falut elöntöttek a hirtelen keletkezett áradások. Néhány alacsonyan fekvő területen akár 2,4 méteres vízszintemelkedés is tapasztalható volt. Az egyik tartomány kormányzója és más tisztviselők szerint az áradást részben a vízelvezető rendszerek eltömődése okozta az extra meleg nyári szezon után.

Sok házat, köztük a kormányzó rezidenciáját is megrongálta a heves szél és a szakadó eső.

Ferdinand Marcos elnök elmondta, hogy a tájfun miatt 

több mint 26 700 embert kellett evakuálni.

Az ABC szerint három repülőtér és 29 tengeri kikötő nem tudott normálisan működni a tájfun miatt, hat városban pedig áramszünet volt.

A Fülöp-szigeteki partiőrség tájékoztatása szerint több mint 4800 utas, teherautó-sofőr és rakománysegítő rekedt egy ponton a tengeri kikötők bezárása miatt, amikor a tájfun sújtotta a déli és középső tartományokat.

Évente körülbelül 20 tájfun és vihar sújtja a Fülöp-szigeteki szigetcsoportot.

A régió Ázsia leginkább katasztrófa sújtotta országa. Gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is a térségben.

2013-ban a Haiyan tájfun, - amely az egyik legerősebb volt az össze közül - több mint 7300 ember halálát okozta. Egész falvak néptelenedtek el és több mint ötmillió embert kényszerültek kitelepíteni a Fülöp-szigetek középső részéről.

Tavaly a Doksuri tájfun okozott óriási pusztítást, 25 ember halt meg. 2022-ben is brutális tájfun tarolta le a szigetet. Több mint 74 ezer embert evakuáltak a 240 kilométer/órás széllel érkező szupertájfun miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!