Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Példátlan hőhullám sújtja Indiát, majdnem 53 fokot mértek

Vágólapra másolva!
Az indiai hatóságok vizsgálják, hogy vajon egy hibás érzékelő állhatott-e annak a mérésnek a hátterében, amelyet a fővárosban tapasztalható perzselő hőhullám közepette mértek. Delhiben ötven fok fölé emelkedett a hőmérsékletet.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat a Mungeshpur állomás adatait vizsgálja, mert az állomás mérése alapján 50 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet az indiai fővárosban.

Az indiai meteorológiai hivatal közölte, hogy megvizsgálja a Mungeshpur állomás adatait és érzékelőit, miután az állomáson a többi állomáshoz képest szokatlanul nagy hőmérséklet-ingadozást mértek.

A főváros környékén számos más állomáson is 50 fok közeli, egyenletesebb hőmérsékletet mértek, a legmagasabbat Najafgarhban, 49,1 Celsius-fokot, miközben a hatóságok vízhiányra figyelmeztettek India fővárosában.

Hőség Indiában
Fotó: Arun Sankar/AFP/Getty Images

A hatóságok figyelmeztettek a hőség egészségre gyakorolt hatására, különösen a gyermekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők körében. A figyelmeztetés szerint minden korosztályban nagy a valószínűsége a hőgutának, és a veszélyeztetett személyek esetében rendkívüli óvatosságra van szükség.

Kutatások megállapították, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egyre hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lesznek.

A hatóságok a vízhiány veszélyére figyelmeztettek

A vízügyi miniszter, Atishi Marlena kollektív felelősségre szólított fel a pazarló vízhasználat megállítása érdekében. 

A vízhiány problémájának kezelése érdekében számos új intézkedést vezettünk be, például a kiosztott ivóvízadagot napi kétszeresről napi egyszeresre csökkentettük számos területen. Az így megtakarított vizet beosztjuk, és a vízhiányos területekre juttatjuk el

- mondta Atishi. 

A hőhullám hetek óta tart, de a lakosokat még így is sokkolták a keddi és szerdai mérések. Az emberek arról számoltak be, hogy megperzselődtek az ujjaik, ha hozzáértek egy autó kormánykerékéhez, a csapvíz pedig forró.

Zuhanyozni szinte időpocsékolás. Az ember azonnal újra izzadt lesz.

- mondta Aruna Verma kémiatanár. 

Az újságok az orvosok tanácsai alapján listákat közöltek a tennivalókról és a tilalmakról. 

Az embereket arra buzdították, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek könnyű, laza pamutruhát - de ezt a tanácsot a város dolgozóinak nagy része, köztük a munkások és a piaci árusok képtelenek betartani.

Példátlan hőhullám Indiában
Fotó: Arun SANKAR / AFP

Az építőmunkások többnyire dél és délután 4 óra között leállnak a munkával. 

A fémrudak, amelyekkel dolgozom, túl forróak ahhoz, hogy megérintsem őket. Még ha délután 5 órakor újra is kezdem a munkát, a rudak égnek

- mondta Babu Ram hegesztő, aki a városközponttól délre dolgozik.

Zöldségárus a hőségben
Fotó: AFP / Arun SANKAR

Sameer Prakash, a zöldségárus általában délután két óráig áll kint a kocsija mellett, és várja, hogy a vásárlók kijöjjenek a légkondicionált otthonukból. Felváltva fröcsköl vizet a zöldségekre, hogy azok ne fonnyadjanak meg, és a fejére, hogy elkerülje a hőgutát.

Mi mást tehetnék? Senki sem fogja etetni a gyerekeimet, hacsak nem viszek haza egy kis pénzt. A hőség tönkreteszi a zöldségeket, ezért a szokásosnál kevesebbet veszek a nagybani piacon, mert ha nem adom el őket, megrohadnak

- mondta.

A politikusok a jelenlegi parlamenti választások miatt a tikkasztó hőségben tartottak gyűléseket. A politikai pártok arra kérték az embereket, hogy hozzanak magukkal vizes törölközőket és plusz vizet, ha kilátogatnak a kampányrendezvényekre.

A lakosok vizes leplekkel takarják el magukat
Fotó: AFP / Prakash SINGH / AFP

Sokan meghaltak

A városi rendőrség szerint az áldozatok közül sokan szegény munkások, akiknek nincs más választásuk, mint a szabadban dolgozni. A Dzsajpurban lévő kórházban megtelt a hullaház is. Azok az indiaiak, akik megengedhetik maguknak, hogy elmeneküljenek hűvösebb helyekre, a hegyekbe menekültek - írta a Guardian.

Az indiai meteorológiai szolgálat szerint idén valószínűleg hosszabb és intenzívebb hőhullámok várhatóak. 

Indiában a hőmérséklet több helyen is 45 fok fölé emelkedett már május közepén is. A múlt hónapban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be.

Ugyanakkor Nyugat-Bengáliát és az északkeleti Mizoram államot a Remal ciklon viharos szélviharai és heves esőzései sújtották, amely vasárnap csapott le Indiára és Bangladesre, és több mint 38 ember halálát okozta. A viharos széllökésekkel érkező trópusi ciklon vasárnap este csapott le a térségre, ahol áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. 

Trópusi ciklon csapott le Bangladesre
Fotó: AFPMunir Uz Zaman / AFP

A bangladesi meteorológiai hivatal szerint a ciklon az ország történetének egyik leghosszabb ciklonja volt.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről