Először árultak el pontos részleteket Robert Fico sérüléseiről

Vágólapra másolva!
Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul, konkrét részleteket eddig azonban nem hoztak nyilvánosságra a kormány tagjai. Erik Kalinák, a Smer-SD képviselője most megszólalt a meglőtt miniszterelnök konkrét sérüléseiről.
Vágólapra másolva!

Az Origo már tegnap is beszámolt róla, hogy lassan, de lépésről lépésre tovább javul Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota a pozsonyi kormányhivatal közleménye szerint, de további részleteket egészen eddig nem hoztak nyilvánosságra. A mai az első alkalom, hogy a kormány tagjai a meglőtt miniszterelnök konkrét sérüléseiről beszéltek.

Erik Kalinák egy kormányülésen részletezte Fico sérüléseit. A képviselő szerint Robert Fico vékonybele több helyen is megsérült, konkrétan öt helyen érte lövés. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök
Fotó: NurPhoto via AFP / Sergii Kharchenko

Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal, millimétereken múlt, hogy a sérülés végzetes legyen. A golyó öt helyen haladt át a vékonybelén, de az orvosok csodát tettek

– idézte Kalinákot a postoj.sk portál. 

A kormányhivatal tegnap arról tájékoztatott, hogy a miniszterelnök állapota napról napra javul - írta a Paraméter.

Kórházba szállítják a többször meglőtt Robert Fico szlovák miniszterelnököt a merénylet után május 15-én
Fotó: AFP

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet

Az elkövetőt, a 71 éves, lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. 

Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem ért egyet a kormány politikájával, ezen belül azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. 

A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai, amit Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter "valószínűbb forgatókönyvnek" nevezett. Korábban arról is írtunk, hogy megértést tanúsított két másik szlovákiai merénylő iránt, valamint megemlített több, a világban történt tömeggyilkosságot, és az erőszak elfogadhatóságán is töprengett az általa írt könyvekben a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet feltételezett elkövetője.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről