Megérkezett Putyin rémisztő válasza a NATO-fegyverek használata kapcsán

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, a NATO-országok fegyvereit és embereit megsemmisíti Oroszország, legyen az bárhol, ahonnan támadás éri az országot.
Vágólapra másolva!

A NATO-országoknak, amelyek jóváhagyták a fegyvereikkel orosz területre irányuló csapásokat, tisztában kell lenniük azzal, hogy felszereléseiket és embereiket nemcsak Ukrajnában semmisítik meg, hanem minden olyan ponton, ahonnan orosz területet támadnak - közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján.

Az összes katonai felszerelésüket és az ellenünk harcoló szakembereiket mind a volt Ukrajna területén, mind más országok területén meg fogják semmisíteni, amennyiben onnan csapásokat mérnek orosz terület ellen

- figyelmeztetett Medvegyev.

Hozzátette, hogy Moszkva abból indul ki, hogy az Ukrajnának szállított összes nagy hatótávolságú fegyvert már „közvetlenül NATO-országok katonái üzemeltetik”, ami egyenlő az Oroszország elleni háborúban való részvétellel és ok a harci műveletek megkezdésére.

Ezért - mondta Medvegyev - a NATO-nak „esetleges megtorló csapások (...) esetén a washingtoni szerződés 4. és 5. cikkelye alapján jogilag minősítenie kellene a felszereléseinek, létesítményeinek és katonáinak megsemmisítését”.

A szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés 4. és 5. cikkei felsorolják a NATO-országok lépéseit arra az esetre, ha bármelyiküket fenyegetés éri, valamint a blokk kollektív védelmének szabályait. E rendelkezések szerint 

az egyik NATO-országot ért fenyegetés a szövetség valamennyi tagja elleni támadásnak minősül.

A dokumentum ugyanakkor nem határozza meg, hogy a NATO pontosan mit tekinthet támadásnak vagy fenyegetésnek, ezért konzultációs mechanizmust hoz létre a válaszlépésekről való döntéshez - írja a TASZSZ.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!