Rekordáron kelt el John Lennon gitárja

Vágólapra másolva!
Eladási rekordot döntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja, amelyet 2,3 millió fontért (egymilliárd forintért) vásárolt meg telefonos licitáló szerdán, a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.
Vágólapra másolva!

 Az egykori Beatles együttes eddig aukcióra bocsátott gitárjai közül a Lennon gitárjáért kifizetett összeg új rekordot állított fel.

Lennon a Beatles 1965-ös Help című albumának felvételén, és az azonos című filmben játszott az akusztikus hangszeren, amelyet az utóbbi ötven évben senki sem látott, és a közelmúltban egy ház padlásáról került elő.

A Julien's Aukciósház kétnapos árverését vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.

A gitár a Beatles együttestől a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki később együttese turnészervezőinek adta. 

Az évtizedeken át elveszettnek hitt gitárt egy költözés során találták meg, 

és elárverezése előtt felújították. Értékét 485-647 ezer font (220-295 millió forint) közé becsülték.

A gitárt a Julien's Auctions, a rock 'n' roll emléktárgyak aukciósháza adta el, amely világrekordokat döntött meg a Beatles-emléktárgyak eladásával - írja a BBC.

Korábbi aukciókon elkelt már Lennon egy másik akusztikus gitárja is, amelyért 2,4 millió dollárt (860 millió forintot) fizettek, valamint Ringo Starr Ludwig dobkészletét is megvették 2,2 millió dollárért (789 millió forint).

A The Guardian szerint 

a gitárt telefonos licit útján vásárolták meg 

a New York-i Hard Rock Cafe-ban szerdán.

A John Lennon ereklyékért korábban is nagy összegeket fizettek, 18 millió forintért kelt el egy Lennon hangfelvétel. Az 1970-ben egy dániai látogatáson készült és egy eddig be nem mutatott dalt is tartalmazó kazettát négy férfi kínálta eladásra, akik

még tinédzserek voltak, amikor találkoztak a The Beatles énekesével.

Brutális áron árverezték el többek között John Lennon legutolsó hivatalos levelét is, amelyet a halála napján írt alá. Ez John Lennon utolsó ismert levele is, amelyet 1980. december 8-án küldött a pénzügyi képviselőjének. (Egy hivatalos meghatalmazásról van egyébként szó, amelyben az énekes megnevezte azokat az embereket, akik szavazhatnak helyette a Beatles ügyeit érintő éves találkozón.) 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről