Elfogták a gyújtogatót, aki Molotov-koktélokat dobott a varsói zsinagógára

Vágólapra másolva!
A lengyel rendőrség letartóztatott egy tinédzsert akit azzal gyanúsítanak, hogy Molotov-koktélokat dobált egy varsói zsinagógába.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, szerdán megpróbálta valaki felgyújtani a Nozyk zsinagógát Varsóban. A zsinagógát szerdán hajnali 1 óra körül érte támadás, mely során megsérült a homlokzata. Szerencsére senki sem tartózkodott az imateremben, így személyi sérülés nem történt.

A rendőrség szerda este elfogta az elkövetőt, letartóztattattak egy 16 éves fiút.

 „Teljesen meglepődött, nem akart beszélni, és nem árulta el az indítékait sem” – mondta Robert Szumiata rendőrségi szóvivő az AP News közlése szerint. Az ügyben még tart a nyomozás. 

A fiú akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Andrzej Duda lengyel elnök mélyen elítélte a történteket:

Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Lengyelország a holokausztig Európa legnagyobb, mintegy 3,3 milliós zsidó közösségének adott otthont, ma néhány ezer zsidó lakost számlálnak az országban. Izrael lengyelországi nagykövete, Yacov Livne elmondta, hogy 

a zsinagóga az egyetlen Varsóban, amely túlélte a második világháborút és a holokausztot 

- írja a Reuters.

Egyre jobban erősödik az antiszemitizmus

A zsidók és a zsidó célpontok elleni támadások világszerte megszaporodtak, mióta tavaly októberben háború tört ki Gázában a Hamász vezette fegyveresek Izrael elleni támadása és Izrael ezt követő katonai offenzívája nyomán.

Németországban 2023. októberében ért támadás egy zsinagógát, két férfi dobott Molotov-koktélokat az épületre.

Az Egyesült Királyságban az antiszemita incidensek száma megháromszorozódott. Franciaországban is több száz támadás érte már azóta a zsidókat. Novemberben egy zsidó nőt késeltek meg Lyonban.