Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megkéselték a bevándorlásellenes AfD politikusát Németországban

Vágólapra másolva!
Megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik helyi politikusát Mannheim városában. Pár nappal az élőben közvetített brutális iszlamista késelés után történt az újabb merénylet.
Vágólapra másolva!

Megsebesült a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik helyi politikusa egy késes támadásban Mannheimben kedden késő este - jelentette szerdán a dpa német hírügynökség alapján a Reuters.
Az eset alig néhány nappal egy másik késeléses támadás után történt egy iszlámellenes tüntetésen, amelyben egy rendőr meghalt.

Mannheim, rendőrség, késelés
A hétvégi manheimi késelés helyszíne. Fotó:  (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

A politikus kedden este, 22 óra 45 per körül a belvárosi piac közelében észrevett egy személyt, aki plakátokat tépett le. Amikor ezt meg akarta akadályozni, akkor támadták meg. 

Az AfD politikusa jelenleg is kórházban van, de nincs súlyos sérülése. 

A párt szóvivője szerint szélsőbaloldali támadás történt. Az Afd elnöke, Markus Frohnmaier teljesen megdöbbent az eset hallatán – írja a Bild

A lap információi szerint a megkéselt politikus a 62 éves Heinrich K. 

Úgy tudni, hogy a politikust hárman támadták meg, közülük egyet elfogott a rendőrség, ketten még szökésben vannak. 

A Bild információi szerint a Heinrich K. felvette a történteket. A videón az látszik, ahogy egy fiatalabb férfi után fut és közben azt kiabálja neki, hogy „Állj! Maradj ott!”. Jól látszik az is, hogy a férfinak több AfD választási plakát is van az egyik kezében, a másikban pedig egy kés. Később verekedni kezdenek, a felvételen látszik, ahogy a támadó a késsel hadonászik. 

A támadásról készült felkavaró videót itt nézheti meg.

Mannheim, rendőrség, késelés
Képünk illusztráció 

A 62 éves politikust a hasán és fülén vágta meg a bevándorláspárti, radikális baloldali támadó. A Bild információi szerint Heinrich Koch szerda délután kijöhet a kórházból. A lapnak a politikus felesége elmondta, hogy a körülményekhez képest jól van. 

A helyi rendőrség hivatalosan csak annyit erősített meg eddig, hogy intézkedés történt a helyszínen. Részletesebb információk a mai nap folyamán várhatóak, amint ezek elérhetőek, arról beszámolunk.

Iszlamista támadás történt pénteken 

A múlt héten pénteken egy politikai rendezvényt tartottak Manheimben, amikor egy afgán férfi több emberre, köztük egy rendőrre is rátámadt egy késsel. A támadás a város központjában, a Pax Europa polgári mozgalom találkozóján történt, amin részt vett Michael Stürzenberger konzervatív politikus, iszlámkritikus aktivista is. Stürzenberger - többekkel együtt - szintén megsebesült a támadásban. 

A megkéselt rendőrnek olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy mesterséges kómába helyezték, de vasárnap meghalt. 

Hétfőn a német igazságügyi miniszter bejelentette, bizonyítékot találtak arra, hogy iszlám szélsőséges indíték állt a Mannheimben elkövetett késes támadás hátterében. Emiatt a terrorizmus és nemzetbiztonsági ügyekért felelős szövetségi ügyészek átvették a nyomozást. 

A szövetségi ügyészség kedden megerősítette, hogy átvette a nyomozást, az ügy jelentőségére és a gyanúra hivatkozva, hogy vallási indíttatású volt. A nyomozók elmondták, hogy a támadó, egy 25 éves afgán férfi, 2014 óta él Németországban, és korábban elutasították a menedékkérelmét. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről