A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Árad a Duna, összehívták a válságstábot

Vágólapra másolva!
A szlovákiai környezetvédelmi miniszter válságstábot hívott össze a Duna emelkedő vízszintje miatt, emellett ellenőrzőnapot jelentett be a bősi vízerőműnél.
Vágólapra másolva!

Jelentős vízszintemelkedést regisztráltak az elmúlt 24 órában a Duna szlovákiai szakaszán, Pozsonynál jelenleg 640 centiméter a Duna vízállása. Komáromban és Párkányban várhatóan csütörtökön tetőzik majd a Duna. Tomáš Taraba, a szlovákiai környezetvédelmi miniszter kedden válságstábot hívott össze. A válságstáb célja, hogy lépéseket tegyen Szlovákia lakosságának biztonsága érdekében a megnövekedett árvízveszéllyel kapcsolatban. Az esőzések miatt Ausztriában és Németországban árvizek pusztítanak, és 

a Duna vízszintje már Pozsonynál is közelíti az árvízvédelmi figyelmeztetés első fokozatát meghaladó szintet.

A miniszter elmondta, hogy minden szükséges lépést megtesznek, annak érdekében hogy minimalizálják károkat és sikerült üzembe helyezniük a bősi vízerőmű mind a nyolc turbináját, és ezzel sikerült növelni a víz átfolyását. További három turbina működik a dunacsúni vízerőműnél is. A miniszter szerint ezzel a lépéssel sikerült kiaknázni a gazdasági lehetőségeket és csak az elkövetkező két napban hárommillió eurós (1177 millió forint) töblet bevétellel számolnak a szakemberek.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) folyamatosan figyelemmel követi a Duna szintjének alakulását. Jozef Moravčík vezérigazgató közölte, hogy a németországi Passauban és az ausztriai Kienstockban várhatóan kedden fog tetőzni a folyó vízszintje. Szlovákiában Dévénynél van a vízmérési pont, ott a víz szintje jelenleg még az árvízvédelmi figyelmeztetés első fokozatának szintjét sem érte el, ami 650 centiméternél kezdődik.

Németországban hetek óta pusztít az árvíz - Fotó: AFP

Ahogy az Origo is beszámolt róla hetek óta súlyos árvízhelyzet van Németország délnyugati területein. A tartósan heves esőzések miatt a hétvégén a déli Bajorországban és Baden-Württembergben hatalmas áradások voltak, legalább öt ember meghalt - szükségállapotot hirdettek a hatóságok. 

Míg Németország délnyugati részén a helyzet kicsit enyhült, különösen a Duna környéki területeken és a délkeleti Rosenheim térségében továbbra is nagyon magas a vízszint. A bajorországi Schrobenhausen város egyik pincéjében találták meg annak a 43 éves nőnek a holttestét, akit a mentők vasárnap reggel óta kerestek és Schorndorfban egy férfi és egy nő holttestét találták meg egy elárasztott pincében - közölte a rendőrség. Egy nő holttestét egy autóból emelték ki, ami Bajorországban elsüllyedt az árvízben.

Az áradások jelentős fennakadásokat okoztak a közúti közlekedésben és hétfőn több vasútvonal is járhatatlanná vált. Varga Viktor házát ismét elmoshatja az árvíz, aki elmondta, hogy az egész házban másfél-két méter magas vízre számít.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!