Napmérgezést kapott egy nő, feldagadt az arca - videó

Vágólapra másolva!
Egy nő felismerhetetlen arccal tért haza a Gran Canaria-i nyaralásról, miután napmérgezést kapott. A @llioeriin nevű felhasználó a TikTok-on osztotta meg történetét a félresikerült nyaralásáról. Úgy tervezte, hogy egészséges barnasággal tér haza, ehelyett azonban az UV-sugárzás káros hatásait szenvedte el.
Vágólapra másolva!

A "Nézzétek, hogyan kapok napmérgezést" feliratú videóban a nő egy fotókból és rövid klipekből álló összeállítást tett közzé, amely dokumentálja, hogyan kapott napmérgezést. A homloka duzzadásával kezdődött.

A videó elején megosztott egy képet az arcáról oldalról, amely a napmérgezés korai stádiumát mutatja - de csak másnap reggelre fordultak rosszabbra a dolgok. 

Másnap reggel bedagadt szemmel ébredtem 

- mesélte követőinek, miközben megosztotta az arcáról készült felvételt, amelyen az egyik szemét csukva tartja.

Ezt követően elárulta, hogy a jobb szemének duzzanata olyan erős volt, hogy nem tudta kinyitni és elvesztette a látását is. Később a nő egyre duzzadtabb és pirosabb arccal ébredt fel - írta a Mirror.

A dolgok még rosszabbra fordultak, ahogy az arca tovább dagadt, így az influenszer figyelmeztette a követőit a napmérgezés veszélyeire.

Másnap a nő arca a reptéren elkezdett hámlani. Körülbelül egy hétbe telt, mire a duzzanat és a bőrpír elmúlt, de aggódott, hogy soha többé nem fog látni. A videó eddig 27 milliós megtekintést ért el, több mint 2,9 millió lájkolással és 25,4K megosztással. Valaki azt írta: 

Hogy tudnak az emberek nyugodtak lenni egy ilyen történés után? Ha én azt hinném, hogy haldoklom, egyből a kórházba mennék lol.

 

Mi az a napmérgezés?

A túlzásba vitt, illetve megfelelő védelem nélküli napozás nem csupán napégéshez, de akár napmérgezéshez is vezethet. A leégés és a napmérgezés hasonlóan néz ki, bár az utóbbi intenzívebb és általában duzzanatot és hólyagokat okoz. 

A legfontosabb különbségek a szisztémás tünetekben vannak, beleértve a fejfájást, szédülést, hányingert és szapora szívverést 

– magyarázta dr. Anisha Patel, a Texasi Egyetem Anderson Rákközpontjának bőrgyógyász docense a Verywell Health cikkében. 

Az ember nagyobb valószínűséggel ég le a napon, ha világos a bőre és világos a haja. Az enyhe leégéssel ellentétben azonban a napmérgezés általában orvosi beavatkozást igényel a szövődmények megelőzése érdekében.

A napmérgezés a súlyosságtól függően számos tünetet okozhat:

  • Bőrpír és hólyagosodás
  • Fájdalom és bizsergés
  • Duzzanat
  • Fejfájás
  • Láz és hidegrázás
  • Hányinger
  • Szédülés
  • Kiszáradás

A Cancer Research UK figyelmeztet: 

A kétévente egyszeri leégés megháromszorozhatja a melanómás bőrrák kockázatát ahhoz képest, mintha soha nem égnénk le. Az embereknek azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között, a legmelegebb napszakban töltsenek időt árnyékban, és viseljenek megfelelő ruházatot és napszemüveget, amíg a napon vannak.

Hogyan védekezzünk a hőség ellen

Érkezik a hőség hazánkba is. Két hete a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzásra figyelmeztettek

Az Origo összeszedte a legfontosabb tippeket a meleg elleni védekezéshez, hogyan viseljük el a kánikulát, illetve mire figyeljünk, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az extrém hőség hatásait.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről